Kadınların Sosyal Statü Aracı

Yeşilay başkanı kadınların sigarayı sosyal statü olarak kullandıklarını söyledi...

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, ''Türkiye'de kadınlar sigara içmeyi bir sosyal statü haline getirdiler'' dedi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Amasya Şubesi tarafından organize edilen ''Elimden Tut Projesi'' kapsamında Amasya'ya gelen Balcı, projenin tanıtım toplantısı öncesinde İl Emniyet Müdürü Ayhan Acet'i ziyaret etti.

Balcı, Türkiye'de son yıllarda sigara tüketimine karşı verilen mücadelenin olumlu yansımalarının gözlemlendiğini, sigarayla mücadelenin yanı sıra diğer zararlı maddeler konusunda da aynı mücadelenin verilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de kadınlarda sigara içme oranının arttığına vurgu yapan Balcı, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

''Türkiye'de geçen yılın verilerine göre sigara içme oranı erkeklerde yüzde 49 iken bu oran kadınlarda yüzde 15,7 seviyesindeydi. Bu yıl ise bayanlarda sigara içme oranı artarken erkeklerde önemli ölçüde düşüş gözlenmektedir. Türkiye'de kadınlar sigara içmeyi bir sosyal statü haline getirdiler. Moda haline getirdiler. Firmalar, ince sigara, light sigara, aromalı ve çikolatalı sigara üretimi yaptılar. Delikanlılığa geçiş sürecinde sigaraya başlanıldığı gibi kadında sigara ile sosyal statü elde ettiğini düşünüyor.''

Sigara kullanımına karşı yapılan yayınlarda gençlere ve çocuklara yönelik bir çalışma olmadığını da vurgulayan Balcı, okullarda gençleri bilgilendirecek daha çok çalışma yapılmasını gerektiğini savundu.

'KUMAR VE ŞANS OYUNLARI SİGARA VE UYUŞTURUCUDAN DAHA TEHLİKELİ'
Şans oyunlarının görünmez bir tehdit olduğunu, Türkiye'de küçük yaştaki çocukların bile şans oyunları oynadığını öne süren Balcı, bu konudaki denetimlerin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

''Sigara birçok hastalığa zemin hazırlarken, uyuşturucu kullananlar en fazla 15 sene yaşıyor. Sonuçları belli ve tedavisi çok zor. Ama kumar öyle değil. Kumar ve şans oyunları sigara ve uyuşturucudan daha tehlikeli. Şans oyunlarını orta ve alt gelir grupları daha çok oynuyor. Kumar oynayan çocuğun zaten çevresinde sigara içiliyor, alkol kullanılıyor ve onun etrafı uyuşturucu uçucu madde kullananlarla dolu. Orada kumarı oynayan çocuk sigarayı da, alkolü de, uyuşturucu maddeyi de kullanacaktır. Bu görünmez bir tehlikedir. Bu konuda da acilen önlemler alınmalıdır.''
ntvmsnbc

Reklam
Reklam