Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi mesajları, ibadetleri ve hazırlıkları

İslam aleminin en mübarek gecelerinden biri olan Kadir Gecesi yaklaşıyor. Kadir Gecesi ne zaman diye merak ediyorsanız Kadir gecesi 11 ayın sultanı Ramazan'ın yirmi yedinci gecesi idrak edilmektedir. Peki hangi güne denk geliyor ve bu özel gecede hangi ibadetler yapılır, nasıl mesajlar paylaşılır?.. Kadir Gecesinin önemini daha iyi idrak etmek isteyenler, Kadir Gecesi ne zaman, hangi güne denk geliyor merak edenler için detaylar haberimizin devamında...

11 ayın Sultanı Ramazan ayı sona yaklaşırken Kadir Gecesi de yaklaşıyor. Bu nedenle Kadir Gecesi ne zaman sorusu daha çok sorulmaya başlandı ki bu sorunun cevabı aslında tam olarak net değildir. Peygamber Efendimiz, Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir. Bunun için de Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilmektedir. Peki 2017'nin Ramazan ayında Kadir Gecesi hangi güne denk geliyor?

Reklam
Reklam

Diyanetin dini günler takviminin de belirttiği gibi Kadir gecesi 21 Haziran akşamı idrak edilecek. Kadir Gecesi'nde dualar okunacak, ibadetler yapılacak ve insanlar birbirleriyle Kadir Gecesi mesajları paylaşacaklar...

KADİR GECESİ İBADETLERİ

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-i Sevri:“Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313). * Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

Reklam
Reklam

KADİR GECESİ NAMAZI

Bu gece dört rek’at Kadir Gecesi namazı kılınır:
1'inci rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İnnâ enzelnâhü...,
2'nci rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İhlâs-ı Şerîf,
3'üncü rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İnnâ enzelnâhü...,
4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İhlâs-ı Şerîf okunur.
Namazdan sonra:
1 defa, “Allâhü ekber Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd.”
100 “Elem neşrah leke...” sûresi,
100 “İnnâ enzelnâhü...” sûresi,
100 defa da Resûlullâh Efendimizin Hz. Âişe vâlidemize öğrettiği “Allâhümme inneke Afüvvün Kerîmün tühıbbü'l-afve fa'fü annî” duâsı okunur ve duâ edilir.

KADİR GECESİ'NDE NASIL DUA EDEBİLİRİZ?

Kadir Gecesi'nde nasıl dua etmeli? Peygamber Efendimiz, Kadir Gecesi'nde nasıl dua etmeli sorusuna şu şekilde cevap veriyor; Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz buyuruyor: "Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." "Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."
Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor : -Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim? Şöyle buyurdu: - Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. (Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)
Peygamberimiz (sav) buyuruyor: "Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur"ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: