Kadir Topbaş kaçak yapılaşmayı kast etmemiş

İstanbul - İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başkan Kadir Topbaş'ın Sarıyer'deki toplantıda ifade ettiği mantolama ve çatı kapatmanın, mevcut binaların bakım ve onarımı anlamında olduğunu, kaçak yapılaşmaya meydan verme anlamına gelmediğini bildirdi.

Büyükşehir Belediyesinden, bugünkü bir gazetede yer alan "Topbaş'tan Boğaz'da Tehlikeli Hamle, Boğaza Seçim Oyunu" başlıklı habere ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

"Haberin spotundaki, 'Kadir Topbaş'ın, Sarıyer'de bazı mahallelere tapu sözü vermesi ve Boğaz'daki binalarda dış cephe yalıtımı yaptırmak isteyenlere izin verilmesi gerektiğini söylemesi tepkiye neden oldu' ifadelerinin, bilgi eksikliğinden değilse bir çarpıtma olduğu" kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
"Çünkü Sayın Başkan'ın Sarıyer'deki toplantıda ifade ettiği mantolama ve çatı kapatma işleri, 3194 sayılı İmar Kanunu ile 23.06.2007 tarihli İstanbul İmar Yönetmeliği hükümlerinin 15. maddelerindeki ruhsata tabi olmayan inşaat işleri kapsamında yapılabilecek işlerdir. Bu tür işler için gereken 'ruhsata tabi olmayan izin' için, tapusu ile müracaat eden her vatandaşın bu hakkı elde etmesi yasal bir haktır. Bu hakkın verilmesinde herhangi bir sakınca yoktur."

Reklam
Reklam

Kaçak yapılaşma konusunda, 13 bini aşkın yıkımla Başkan Topbaş döneminin tüm zamanların rekorunu kırmış durumda olduğu vurgulanan açıklamada, Boğaziçi İmar Müdürlüğünün Boğaz'da kaçak kapsamına girecek hiçbir yapıya müsamahasının asla söz konusu olmadığı kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odasının yorumları da yasa ve yönetmelik çerçevesinde yanlıştır. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu'nun, Kadir Topbaş'a atfen ifade ettiği '(Tapusunu alan gelsin iznini alsın) demek katliamdır' ifadeleri saptırmadır. Tapusu olan vatandaşın, ruhsata tabi olmayan bir bakım-onarım talebi halinde tabii ki tapusuyla müracaatı gerekmektedir.

Aynı şekilde İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Erhan Demirdüzen'e atfen yayınlanan 'Boğaz'daki yapıların basit onarımı kolaylaştırma yetkisi Topbaş'ta değil, Boğaziçi Öngörünüm Yasasındadır' ifadesi de çarpıtmaktan öte bir anlam taşımamaktadır."