İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metroyu Silivri’ye kadar götürme sözü verdiklerini söyledi. İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının inşa edileceği yeri bildiğini ve 100–150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını aktaran Topbaş, yeni havalimanına da metronun götürüleceğini dile getirdi.
İtalya’nın Napoli şehrinde ‘Dünya Kentsel Forumu’na katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş yurda dönüşünde Atatürk Havalimanı VİP Salonu önünde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Fatih Millet Caddesi ve Bahçelievler Mahmutbey Caddesi'nde tercihli yolla ilgili düzenlemenin belirli saatler arasında yapıldığını vurgulayan Topbaş, taksilerin de bu uygulamadan yararlandığını ve İstanbullunun bu yenilikten memnun kalacağını kaydetti.
JETONA CAYDIRICILIK OLSUN DİYE ZAM YAPILDI
Ulaşıma yapılan zamla ilgili 14 aydır zam yapılmadığını belirten Topbaş, şunları söyledi: "Enflasyonu dikkate alan bir düzenleme yapıldı. Jetona caydırıcılık olsun diye, vakit kaybedilmesin diye bu uygulamaya gidildi. Dünyada da jetonlu uygulamanın kullanışsız olması sebebiyle hep zorlaştırıcı kararlar alınıyor. Diğer uygulamalarda ise dokunup, geçiyorsun. Belki ileride hiç dokunmadan geçilebilecek. Niçin otoyollarda ve köprülerde OGS daha aktif de, KGS daha yavaş? Biz de zaman geçirmemek adına buna karar verdik.”
KIŞIN KAR LASTİĞİ TAKILMASI ZORUNLU OLABİLİR
Önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi beklenen ‘kışın kar lastiği takılması zorunluluğu’ ile ilgili de konuşan Topbaş, şöyle devam etti: “Türkiye’de nasıl yaz ayakkabısı ile kışın dolaşılmıyorsa, kar lastiğinde ısrar gördük. Normalde iki yılda bir lastik değiştirilirken, kar lastiği takılması durumunda, lastikler 4 yılda bir değişiyor. Değişen bir şey yok. İstanbul’da bunun faydasını gördük. Kar lastiği olmayanların trafikteki engelleyici durumlarını gördük. Başbakanlık Yüksek Planlama Kurulu bir karar aldı. Bu yönetmelik çıktığında Türkiye genelinde uygulanacak. Sürücüler, kışın nasıl ki araçlarına antifriz koyuyorsa, böyle bir şeyin olması gerekir. Çünkü, İstanbul’da bir günde hayatın durması, Türk ekonomisini ciddi sıkıntıya uğratır.”
Silivri’ye kadar metroyu götürme sözü verdiklerini anlatan Topbaş, “Mevcut raylı sistemler paslaşabilir veya oraya gidilebilir. Onunla ilgili bir çalışma yapılıyor. İstiyoruz ki İstanbullu evinde otursun, metrosuna, tramvayına, otobüsüne binsin. Bireysel aracına binmek zorunda kalmasın. Özel aracını sadece, keyif için kullansın.” şeklinde konuştu.
ÜÇÜNCÜ HAVALİMANINA METRO YAPILACAK
Üçüncü havalimanının yapılacağı alanı bildiğine dikkat çeken Topbaş, yeni yapılacak limana yılda 100-150 milyon yolcunun gelip gideceğinin düşünüldüğünü, yakında ihalesi yapılmakla birlikte, limana paralel olarak metro da yapılacağını belirtti. Topbaş havalimanı inşaatının bitmeden metronun tamamlanacağını ve sistemi beraber çözeceklerini ifade etti.
Ziyaret ettiği Napoli’de, cruise gemilerinin sürekli turist getirip, götürdüğünü kaydeden Topbaş, “İstanbul’da sadece Galata rıhtımı var ve 2- 5 gemi yanaşabiliyor. Belirlediğimiz noktalar var. Bir an önce inşa etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz