Kadmiyum meme kanseri riskini arttırıyor

55 bin 987 kadın üzerinde yapılan bir araştırma, tahıl, patates ve bazı sebzeler ve kabuklu deniz ürünlerinde de bulunan kadmiyumun meme kanserine yakalanma riskini yüzde 21 arttırdığını gösterdi.

LOS ANGELES(ANKA)-Birçok hastalığa neden olan kanserojen madde kadmiyuma beslenme yoluyla maruz kalındığında meme kanseri riskini yükselttiği savunuluyor. Amerika’da 55 bin 987 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, tahıl, patates ve bazı sebzeler ve kabuklu deniz ürünlerinde de bulunan kadmiyumun meme kanserine yakalanma oranını yüzde 21 arttırdığı bulundu.

Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ne yayınlanan 55 bin 987 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, kanserojen madde olarak tanımlanan ağır metal kadmiyumu beslenme yoluyla yüksek oranda alan katılımcıların, meme kanserine yakalanma olasılığının daha düşük düzeyde kadmiyum maruz kalan kadınlara göre yüzde 21 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

Los Angeles Times Gazetesi’nin yansıttığı araştırmada, ana kaynağı tahıl, patates ve bazı sebzeler ve kabuklu deniz ürünleri olan kadmiyuma yüksek oranda maruz kalmış obez kadınlar arasında meme kanser oranının yükselmediği bulundu.

Ancak Tıp Enstitüsü’nün bulguları, obezitenin ve hormon replasman tedavisinin meme kanseri riskinin en önemli kaynağı olduğunu gösteriyor.

Öte yandan, yapılan araştırmaların yağlı yiyecekler, hormon replasman tedavisi ilaçları, alkol ve sigaranın da kadınlarda meme kanseri oranının yükselmesinde rol oynadığı belirtilerek, dünya genelinde meme kanseri oranının arttığı ve sadece 2010’da 1 milyon 6 bin kadının göğüs kanseri olduğuna dikkat çekildi.

Tıp Enstitüsü panel başkanı, California Üniversitesi ve Davis MIND Enstitü’de epidemiyolojist Profesör Irva Hertz-Picciotto, “Hiç kimseye bütün sebze ve tahılları tüketmeyi bırakmalarını tavsiye etmiyorum. Eğer oturup fayda-zarar analizi yaparsanız benim sezgilerim uzun zamandan beri bildiğiniz ve zaten ispatlanmış olan daha fazla faydayı daha detaylı incelenmesi gereken bir konu için feda etmek istemezsiniz” diyor.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: