Kadrolu Eşeklere Yaz Mesaisi

"Tarihi Mardin"de, sokakların dar ve merdivenli olması nedeniyle, çöplerin toplanmasında çalıştırılan kadrolu 47 eşeğin mesai saatleri sıcak havalardan dolayı değiştirildi.

"Tarihi Mardin"de, sokakların dar ve merdivenli olması nedeniyle, çöplerin toplanmasında çalıştırılan kadrolu 47 eşeğin mesai saatleri sıcak havalardan dolayı değiştirildi.

Mardin Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Kadir Toparlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sokaklara araçların giremediği eski Mardin'de, çöplerin sırtlarına kovalar bağlanan eşekler yardımıyla toplandığını belirtti.

Toparlı, 175 temizlik işçilerinin bulunduğunu, 562 ana arterin temizliğinin ise araçlarla yapıldığını kaydetti.

-Günde 8 saat çalışıyorlar-

Reklam
Reklam

Bu geleneğin yüzyıllardan beri devam ettiğini ifade eden Toparlı, şöyle konuştu:

"Çünkü sokaklar çok dar olduğu için çöpleri merkeplerle topluyoruz. Kentte hava gerçekten çok sıcak. Bu yüzden merkeplerin mesai saatini erkene çektik. Sabah 5.30'da arkadaşlarımız ve merkepler göreve çıkıyor. 4 saat boyunca çöp topladıktan sonra, 10-11 gibi dönüyorlar. Öğleden sonra saat 14.30'da tekrar çöp toplamaya gidiyorlar. Mesaileri 18.30'da sona eriyor. Yaz uygulaması böyle. Kışın çalışma saatleri daha farklı. Sıcağın en hissedildiği saatlerde çalıştırmıyoruz. Merkepler, öğlende mutlaka 4 saat dinleniyor. Merkepler günde 8 saat çalışıyor. Merkepleri 8 saatten fazla çalıştırmıyoruz."

Merkeplerin bakımıyla 4 belediye çalışanı ve veterinerlerin ilgilendiğini, veteriner hekimin haftada 3-4 kez merkepleri kontrolden geçirdiğini kaydeden Toparlı, "Eşeklerin yaralanmaları veya hastalanmaları durumunda yedek eşekleri göreve çıkarıyoruz. 4 yedek merkebimiz var. 5 yaşından itibaren çalışmaya başlıyorlar. 15-20 yıl çalışabiliyorlar. Ondan sonra çalışmaları uygun değil" dedi.

Reklam
Reklam

-"Turistler tarafından en ilgi gören şey merkepler"-

Toparlı, kentte yazın günde ortalama 120 ton, kışın 180 ton çöp toplandığını, merkeplerin ise 15-20 ton çöp topladığını aktardı.

Mardin sokaklarında temizlik çalışması yürütmenin çok zor olduğunu dile getiren Toparlı, şunları söyledi:

"Mardin bir turizm ve kültür şehri. Buraya gelen konuklar en başta temiz ve yaşanılır bir ortam görmek istiyor. Bizler de var gücümüzle bu olanakları sağlamaya çalışıyoruz. Turistlerin uğrak yerlerinden biri de tarihi sokaklar. Bu sokaklarımızı sürekli temiz tutmak istiyoruz. SİT alanında kalan bölgede dar sokaklara araç sokamadığımız için, çöp toplamada zorluklar yaşıyoruz. Ayrıca Mardin'de turistler tarafından en ilgi gören şey bizim merkepler. Turistler özellikle nasıl çalıştıklarını fotoğraflıyor. Bu fotoğrafları Avrupa'ya götürüyorlar."

Toparlı, vatandaşlardan temizlik konusunda daha duyarlı olmalarını beklediklerini, çöplerini poşetin içine ve sıvı atık olmadan bırakmalarını istediklerini kaydetti.

-Haftada bir banyo-

Reklam
Reklam

Merkeplerin bakımını 6 yıldır yapan Mehmet Turgay da işini severek yaptığını belirterek, "Arkadaşlar saat 10 gibi görevden dönüyor. Eşeklere öğlen yemeğini veriyorum. Yaz olduğu için fırsat buldukça ya da haftada bir yıkıyoruz. Tırnakları uzadığında ben ilgileniyorum. Günde ortalama merkep başına 4 kilo arpa veriyoruz. Ayrıca merkepleri görmeye gelen turistler oluyor" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: