YGS’de şifre iddiaları üzerine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir dün basının karşısına çıkıp beklenen açıklamayı yaptı. Ancak birçok soruyu ya yanıtlayamayan ya da çelişkili cevaplar veren Başkan, kafaları daha da karıştırdı. İşte Başkan’ın ‘tatminkar’ bulunmayan açıklamaları
HİÇBİR ADAYA HAKSIZLIK YAPILMADI: Burada YGS’yle ilgili ortaya çıkan iddialarla ilgili, kafalarda oluşan soru işaretleriyle ilgili toplanmış bulunuyoruz. Başlamadan önce şunu ifade etmek istiyorum. 27 Mart 2011 Pazar günü, gerçekleştirilen YGS’de hiçbir adaya haksız bir şekilde, diğerinin önüne geçilecek herhangi bir uygulama asla oluşmamıştır. Bu nedenle tüm adaylarımızın ve velilerin son derece rahat olmalarını ve gerçekleşmiş olan sınavdan şüphe etmemelerini istiyorum.
KİTAPÇIKLAR İNTERNET ÜZERİNDE: Basındaki şifre durumu hiçbir adayın soru kitapçıkları için geçerli değildir. Bütün soru kitapçıkları internet üzerinden tüm kamuoyuna sunulacaktır. Bizler şimdiye kadar yürütme kurulu üyesi olarak, şimdiden sonra da başkan yardımcıları olarak 6 aydır görev başındayız. Hedefimiz ülkemizin hak ettiği bir ölçme seçme yerleştirme merkezi oluşturmaktır. Bununla herkesin hak ettiği bir yapı kurmaya çalışıyoruz. Bu alanda gece gündüz yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Sınavda haksızlığa neden olacak her türlü şüpheyi büyük bir titizlikle inceliyor ve bunu engellemek için bütün tedbirleri hayata geçiriyoruz. Bazıları hakkında haksız eleştiriler almamıza karşılık son 15 sınavda bunları gerçekleştirdik ve kamuoyu tarafından takdirle karşılandık. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz sınavlarda hiçbir şüpheye mahal bırakacak bir olgu yaşanmamıştır.
KİTAPÇIKLARA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
ÖSYM HİÇ OLMADIĞI KADAR ŞEFFAF: Kamuoyu iyi bilmelidir ki ÖSYM, sınav güvenliği başta olmak üzere uygulamalardan asla taviz vermemiş, vermeyecektir. Öte yandan ÖSYM bugüne kadar olmadığı kadar şeffaf ve açık olmuştur. Yaptığı her işin hesabını vermiş ve vermekten de büyük bir onu duymaktadır. İddialar da büyük bir açıklıkla incelenmiş ve bunun kamuoyu tarafından açıklıkla bilinmesi sağlanmıştır. Kendimize edindiğimiz şeffaflık ilkesi adaylara bazı olanaklar sunmuş ve bunları kamuoyu bilmektedir. Adaylar her türlü bilgiye kendi şifrelerini kullanarak internetten erişebilmektedirler. Cevap kağıtlarını görebilmekte, tutanaklara erişebilme, bütün itirazları açıklığıyla görebilmektedirler. ÖSYM’nin bu şeffaflık sırasında taviz vermediği tek şey sınav güvenliğidir ve olmaya da devam edecektir.
ADAYA ÖZGÜ SORU VE CEVAP: Hepinizin de bildiği gibi sınav güvenliği sosyal barış için en önemli unsurdur. Bu konudaki en küçük bir açıklık, geçmiş yıllarda gördüğümüz gibi tüm kamuoyunu derinden etkileyecek sorunlar doğurmaktadır. Bu uygulamalar devam edecektir. Bugün sınav güvenliğinin iki önemli boyutuna dikkat çekmek istiyorum. Bunlardan bir tanesi, soruların nihai şeklinin kapalı dönemde verilmesi ve basılması. Ve bir tanesi de adaya özgü soru kitapçığı ve cevap kağıdıdır.
MATBAA KAMERAYLA İZLENDİ: Adaya sorulacak sorular ÖSYM bölgesinde hazırlanmaktadır. Hazırlanan sorular matbaaya götürülmekte ve kapalı dönem adını verdiğimiz, hiçbir bilginin ve nesnenin içeri girdikten sonra dışarı çıkmadığı bir ortamda sınav kitapçığı haline getirilmektedir. Tüm kamuoyunun vatandaşlarımızın, bu kapalı dönem kavramını çok iyi anlaması gerekmektedir. Tüm sınavlarımız kesinlikle kapalı dönem içerisinde hazırlanmaktadır. Kapalı dönemin dışında olup da soruların tamamını bilen hiçbir kimse bulunmamaktadır. Sınavı hazırlayanlar, kapalı dönemden sonra sınav bitimine kadar dışarı çıkamamaktadırlar. Matbaanın tüm çevresi kamerayla izlenmekte, 2G 3G sinyal karıştırıcılar çalışmakta, kapılarda emniyet görevlileri 7/24 izlenmekte, tüm olaylar kayıt altına alınmaktadır. Kapalı döneme parça parça gelen sorular orada birleştirilerek, master soru kitapçığı dediğimiz ve cevap anahtarı görünmektedir. Doğru cevapların ne olduğu ve hangi şıklarda olduğu dışarıdaki kimseler tarafından bilinmemektedir. Buna tüm ÖSYM çalışanları ve soru hazırlayanlar da dahildir. Adaya özgü kitapçık ve cevap anahtarları hazırlanması için, master dağıtım ve cevap anahtarları da kullanarak her aday için soru kitapçığı oluşturulmaktadır.
BİR KİTAPTAN İKİ TANE BASILMADI: Lütfen herkes çok iyi anlasın ki kapalı dönemde soruların dağıtımı tesadüfen yapılmakta ve sistem aynı kitapçıktan iki tane üretememektedir. Üretilen her kitap farklı üretilmekte ve basılmalıdır. Bunun anlaşılması gerçekten çok önemlidir. Matbaada bir kitaptan iki tane üretilmesi mümkün değildir. Kitapçıkta adayın kişisel bilgileri yer almaktadır. Adayın resmi adı soyadı T.C kimlik numarası, cevap kağıdında da yer almaktadır.
BU EN BAŞARILI SINAVIMIZDI: 27 Mart’ta gerçekleştirdiğimiz YGS’de, sınav güvenliğiyle ilgili uygulamalar çok büyük bir titizlikle gerçekleştirilmiştir. YGS, 153 sınav merkezinde 89 bin 290 salonda, 1 milyon 692 bin 345 adayın katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Sınavda kullanılan gereçler, ÖSYM tarafından verilmiştir. Sınav bugüne kadar görülmemiş derecede başarılı geçmiştir. Başkalarının yerine sınava girenler maalesef hep görülmüştür. Ama ilk kez YGS 2011’de bu yaşanmamıştır.
ŞİFRE DİYE BİR ŞEY YOK: Ortaya atılan bir iddiaya göre cevap anahtarlarının bir şifresi olduğu söylenmiştir. Bu şifre tamamen asılsız ve gerçek dışıdır. Sınav kitapçıkları, incelendiğinde bu net ve kesin olarak ortaya çıkmaktadır. Değerli arkadaşlar ÖSYM her zaman olduğu gibi bugün de bundan sonra da kendi işine konsantre olacak ve güvenli sınavlar yapmaya devam edecektir. Tüm çalışanlarıyla birlikte ÖSYM bunun faydasını hep görmüştür. Bu nedenle kapalı dönemde olan arkadaşlarımız tarafından hiçbir adaya verilmemiş bir kitapçığın basına dağıtılmasına karar verilmiştir. Bunun için iki yol vardı. Ya sistemden her basın kuruluşu adına ayrı bir kitapçık oluşturulacaktı yada her kuruma aynı kitapçık verilecek ve böylece farklılık sağlanmayacaktır. Burada ikinci yol tercih edildi ve tek bir kitapçık kamuoyuyla paylaşıldı. Hepimizin bildiği gibi bu A4 boyutundaki bu kitapçık ve cevap anahtarı kamuoyuna verildi. Oysa adaylara verilen soru kitapçığı tamamen farklı boyutta, kağıtta farklı bir geometrideydi. Konu bir şifre dağıtımı olarak ortaya atılınca ÖSYM hemen bir titiz inceleme başlatmıştır. Böyle bir şeyin gerçekten doğru olması tüm sınavın iptaline götürecektir. Bu nedenle vakit kaybetmeden tüm detaylarıyla incelenmiştir.
BU KİTAPÇIK SADECE BASINA VERİLDİ: Bu incelemede, basına verilen sınav kitapçığının sistemin dışında üretildiği bir gerçektir. Basına verilen kitapçık ve cevap anahtarı kesinlikle başka hiçbir adaya verilmemiştir. Adaya özgü kitapçık oluşturan algoritma detaylı incelenmiş ve bu tür bir şifrenin ilgili yazılım tarafından üretilmesinin mümkün olmadığı tespit edildi.
VATANDAŞLARIMIZIN GÖNLÜ RAHAT OLSUN: Bir kez daha belirtmek isterim ki hiçbir yanlışlık ve uygunsuzluk söz konusu olmamış ve sınav tam bir güven içerisinde, adalet ölçüsünde gerçekleştirilmiştir. Herkesin bildiğini sınayabilecek nitelikte bir sınav gerçekleştirilmiştir. Bütün vatandaşlarımızın gönlü rahat olmalıdır. ÖSYM hak ve adalet ölçüsünden taviz vermeden sınavların gerçekleştirilmesine devam edecektir. Her zaman söyledim ÖSYM kimsenin haklarına zarar vermeden, hesap verilebilirlik ilkesi gereği her bilgiyi paylaşmayı önemser. ÖSYM sınav güvenliği açısından da ısrarlıdır. Hiç kimse ÖSYM üzerinden hesap yapmamalıdır. ÖSYM’yi faydası olmayacak tartışmalara çekmemesi gerekir. Çünkü biz ÖSYM olarak sadece sınav yapıyoruz, bilgiyi ölçüyoruz. Bu konuda ÖSYM kendi işine odaklanmaya devam edecektir.
ÇARŞAMBA GÜNÜ GAZETECİLERLE ÖZEL GÖRÜŞECEK
YGS ile ilgili “şifreleme” iddiaları konusunda dün basın toplantısı düzenleyen ÖSYM Başkanı Demir, konuyu medya kuruluşlarının temsilcilerine de anlatmayı kararlaştırdı. Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle Çarşamba günü bir araya gelecek olan Demir, iddialara yanıt verecek.