Kafes iddianamesi kabul edildi

3'ü tutuklu 33 sanık hakkındaki "kafes" iddianamesi kabul edildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, "Kafes Eylem Planı"yla alakalı 65 sayfalık iddianeme ve 6 klasör ek üzerindeki incelemeleri tamamlandı ve 3'ü tutuklu 33 sanığın bulunduğu iddianameyi kabul etti.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın ilk duruşmasının 15, 17 ve 18 Haziran 2010 tarihlerinde yapılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme, savcılığın Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin açılan dava ile bu davanın birleştirilmesi yönündeki talebini ise duruşmada karara bağlayacak.

Mahkeme, ayrıca tutuklu sanıklar Mücahit Erakyol, Levent Gülmen ve Halil Özsaraç'ın tahliye taleplerini de reddetti. Kafes Operasyonu Eylem Planı azınlıkların ve öğrencilerin hedef alındığı bombalı eylemleri kapsayan soruşturma.

Reklam
Reklam

Ergenekon soruşturmasının yürüten Cumhuriyet Savcılarından Murat Yönder, tarafından eylem planında adı geçen 41 kişinin ifadesi alınmıştı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli 7 askeri personel ise, soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

ÜYE HAKİMDEN MUHALEFET ŞERHİ

İstanbul Cumhuriyet Başavcılığınca hazırlanan iddianamenin değerlendirilmesine ilişkin mahkeme kararında, emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü ve arkadaşları hakkında ''Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan hazırlanan iddianamenin, mahkeme heyetince incelendiği belirtildi.

Kararda, CMK'nın 170/3. maddesi gereğince, iddianamede bulunması gereken hususların tek tek gösterildiği ve aynı kanunun 174. maddesine göre ise iddianamenin iade edilmesini gerektirecek herhangi bir husus görülmediği kaydedilerek, iddianamenin kabul edilmesine hükmedildiği belirtildi.

''İddianame, dosya üzerinde üye Hakim Oktay Kuban'ın iddianamenin iadesi yönündeki karşı oyu ve oy çokluğu ile karar verildi'' ifadesi kullanılan kararda, hakim Kuban'ın muhalefet şerhi gerekçeleri sıralandı.

Reklam
Reklam

Hakim Kuban, ''muhalefet şerhi'' yazısında, CMK'nın 160/2. maddesine göre Cumhuriyet Savcısının maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için emrindeki adli kolluk görevlileri marifetiyle şüphelinin lehine ve aleyhine olan delilleri toplayarak muhafaza altına almak ve şüphelinin hakkını korumakla yükümlü olduğunu belirtti.

Ayrıca, 24 şüpheli hakkında ''terör örgütü üyesi oldukları'' iddiasına tek delil olarak gösterilen ve Levent Bektaş'ın iş yerinde elde edilen DVD'deki bilgilerle örgütsel ilişkilerinin neden ve nasıl olduğunun da ilişkilendirilmeden anlatılmadığını savunan Kuban, deniz ve yol kenarlarına bırakılan mühimmatların, şüphelilerle ilişkisini gösterir delillerinin neler olduğunun da araştırılmadığını ve delillerin şüphelilerle ilişkilendirilmediğini dile getirdi.

Hakim Kuban, ''İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesinin CMK 170 ve 174. maddeleri gereğince iade edilmesi gerektiği görüşünde olduğumdan iddianamenin kabulü yönündeki sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum'' ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam