Kafkas Dernekleri Suriye'deki Çerkezlerin Durumunu Görüştü

Bursa'da bulunan Kafkas derneklerinin yöneticileri, bir araya gelerek Suriye'deki iç savaşta zor durumda bulunan Çerkezlerin...

Bursa'da bulunan Kafkas derneklerinin yöneticileri, bir araya gelerek Suriye'deki iç savaşta zor durumda bulunan Çerkezlerin durumunu konuştu.

Bursa Abhaz, Çerkez, Dağıstanlılar, Birleşik Kafkasya, Kafkas Sanayici İş Adamları, Dostluk Kulübü ve Orta Asya Kafkas Kültür Dernekleri yöneticileri, Suriye'de yaşayan Çerkezlerin durumunu değerlendirdi.

Suriye'de yaşanan sorunlar nedeni ile Çerkezlerin anavatana dönüş taleplerinin her geçen gün arttığına dikkat çekilirken, Kabardey- Balkar Cumhuriyeti’ne 400, Adıgey Cumhuriyeti’ne de 270 kişinin iç savaş nedeniyle dönüş yaptığı belirtildi. Ayrıca şu anda Kabardey-Balkar Cumhuriyeti’ne dönüş için bin 200 başvuru yapıldığına değinilirken, başvurulardan 800 adedine ise davetiye çıkarıldığı bildirildi.

Reklam
Reklam

Suriye'de yaşanan iç savaşın geçen kasım ayında Çerkez köylerine de sıçradığını söyleyen Çerkez Kültür Derneği Başkanı Levent Turgut, "Suriye'de yaşayan kardeşlerimiz ne yazık ki köylerini terk etmek zorunda kalıyor. Türkiye'ye ve bölgemize gelebilecek Çerkezlerin taleplerini karşılamak için Kafkas Dernekleri Federasyonu Güney Marmara Bölgesi olarak bir kriz masası oluşturuldu. Kardeşlerimiz için bu bölgede barınma başta olmak üzere neler yapabiliriz bunun araştırması içindeyiz." dedi.

Bursa Abhaz Derneği Başkanı Ramazan Cengiz Koç ise "Suriye'de yaşanan iç savaş ne yazık ki Çerkezlerin yaşadığı köylere kadar gelmiş durumda. Aldığımız haberler hiç iç açıcı değil. Suriye topraklarına zorunlu olarak sürgüne tabi tutulan kardeşlerimiz bu sefer de yıllar sonra yeniden zorunlu olarak yaşadıkları köyleri terk etmek zorunda kalıyorlar." şeklinde konuştu.

Cengiz Koç, bu kapsamda Suriye'den Türkiye ve bölgeye gelebilecek Çerkezlere ne gibi yardım yapabileceklerini masaya yatırdıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: