Kağızman Belediyesi at yarışları düzenledi

Kağızman Belediyesi at yarışları düzenledi

Kağızman Belediye Başkanlığı 16 Haziran 2012 Cumartesi günü saat: 09’da at yarışları düzenledi. Geleneksel olarak yıllardan beridir Kağızman’da at sahipleri tarafından zaman zaman düzenlenen at yarışlarına Kağızman Belediyesi el atarak bir renklilik kazandırdı.

Kağızman’ın güney kesiminde yer alan Kurtkulak mevkisinde atların kat ettiği yol 12 km olup eski askeriye alayının üstündeki köprü üzerinden başlatıldı. Yarış Kurtkulak dağının zirvesinde bitti.

At yarışlarına Mehmet Kaya, Kıyasettin Karadeniz, İsmet Aras, Süleyman Kaya, Yahya Zanir, Nihat Kızıltaş, Dursun Koç, Hüseyin Arat, Osman Dağ ve Sarıkamış ile Selim’den gelen iki at katıldı.

Reklam
Reklam

Yarışmada İsmet Aras’ın Doru atı birinci, Kıyasettin Karadeniz’in siyahatı ikinci, Mehmet Kaya’nın doru atı üçüncü oldu. Birinci ve ikinci atlar bitiş çizgisine kadar neredeyse başa baş yarıştılar. Kağızman’ın yerli atı olan ve üçüncülük alan at ise küçük bir at olmasından ve güzel bir yarışma çıkarmasından dolayı halk tarafından beğeni topladı. Seyircilerden bazıları bu yerli ve küçük atı okşayarak “asıl şampiyon bu at” dediler.

Yıllardan beridir birinciliği hiçbir ata kaptırmayan ve bu yarışmada ikinci gelen siyah at ise bu yarışta birinciliği kendisiyle başa baş gelen ve son metrelerde atağa kalkan doru ata kaptırdı.

Yarışmada birincilik derecesini alan İsmet Aras’ın atının jokeri Faruk Kaya, Kıyasettin Karadeniz’in atının jokeri Mustafa Karadeniz, Mehmet Kaya’nın atının jokeri ise Mustafa Kaya idi.

At Yarışlarının Kağızman Belediyesi tarafından düzenlenerek geleneksel bir hal alması için çalışma arkadaşlarına böyle bir proje sunan Kağızman Belediye Başkanı Mehmet İlkan, Gözlem Gazetesi’ne at yarışlarının yapıldığı Kurtkulak dağında şöyle konuştu: At yarışları Kağızman’da yıllardan beridir süre gelen bir ata sporudur. Bu geleneksel yarışları Kağızman Belediyesi olarak desteklemek ve ilerideki yıllarda daha da organizeli bir şekilde yapmayı düşünüyoruz. İlçemizde böyle etkinliklerin yapılmasında yarar vardır. Böyle bir yarışmanın yapılmasında biz de belediye olarak yer aldık. 10 civarında bir at bu yarışta yer aldı. Sarıkamış’tan, Selim’den katılanlar da oldu. Bu yarışmaya katılan ve emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Yarışmacılardan ilk üçe girenlere birer plaket ve birer altın ödülü vereceğiz. Tabi bu ödül çok önemli değildir. Önemli olan bu etkinliktir, bu yarışların niteliğidir. Kağızman’a ve halkımıza güzel bir coşku yaşattık. Ata sporunu canlandırdık, önemli olan budur, diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dereceye giren at sahiplerine birer plaket takdim edilerek at sürücüleri jokerlere birer altın hediye edildi.

Kağızman’dan çok sayıda araç ile yarış güzergahından bitiş noktasına gelen seyirci halk yarışı coşkuyla izleyerek hep birlikte Belediye Başkanı ile anı fotoğrafları çektirdiler. Kağızman Belediye Başkanı Mehmet Alkan at sahiplerine plaket ve jokerlere altınlarını verirken duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti:

Bu etkinlik köklü bir gelenektir. Biz yardımcı olacağız, bu sporu yaşatmaya çalışacağız. Çünkü atalarımızdan kalan bir spordur. Bu etkinliği yapmak için bize öneri getiren arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. Onların vesilesi ile bu etkinliği yaptık. Ben aslında düzenleyeceğimiz kayısı festivali ile birlikte düşünüyordum. Ancak bu mevsimde daha uygun olacağının kararına vardık. Çünkü havalar git gide sıcaklaşıyor. Uygun olan bu günlerdi. Bu da küçük bir festival gibi oldu. Bundan sonrakini daha organizeli yapacağız. Bir piknik gibi yaparak geliştireceğiz. Herkes gelecek buraya davullu zurnalı katılım ve eğlenceler olacak. Herkes gelip hem bu sporu izleyecek hem pikniğini yapacaktır. Yarış gerçekleşecektir. Bundan sonra bunu böyle sürdüreceğiz. Ben yarışa giren tüm at sahiplerini tebrik ediyorum. Yarışmaya iştirak eden Kağızman halkına teşekkür ediyorum. Bu bir yarıştır, birinciler, ikinciler, üçüncüler olacaktır. Herkesin aynı centilmenliği gösterdiğini gördüm. At sahipleri kendilerine ve atlarına dikkat ederek sağlıklarını korusunlar istiyorum. Çünkü bunlar bizim için birer değerdir. Ben plaketleri at sahiplerine, diğer takıları ise jokerlere vereceğim, herkese tekrar teşekkür ediyorum, diye konuştu.

Reklam
Reklam

Konuşmanın ardından at sahiplerine plaketler, jokerlere ise altınlar takdim edildi. Takılar jokerlerin boyunlarına takıldı. Yarış sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: