Kağızman merkezinde hayvancılık azaldı

Kağızman Şahindere mahallesi merkez bir mahalle olup 1970 li yıllarda 400 baş civarında büyük baş hayvan nahıra katılır ve otlaklara götürülürdü.

Kağızman Şahindere mahallesi merkez bir mahalle olup 1970 li yıllarda 400 baş civarında büyük baş hayvan nahıra katılır ve otlaklara götürülürdü. 1980 li yıllara gelindiğinde hayvan sayısı 200 civarına kadar düşüş gösterdi. 1990 lı yıllarda 100 civarında hayvan katıldı nahıra. 2000 li yıllara gelindiğinde ise nahıra katılacak hayvan kalmadı. Bu vesile ile nahır, nahırcılık ve nahırcı tarihe karıştı.

Gerek köylerden şehre yerleşme sonucu otlakların yerine evler ve konutlar yapılmasından, gerek Doğu Anadolu bölgesinde ki hayvancılığın azalmasından , gerekse şehir merkezinde ki yapılanmadan dolayı sonuç bu duruma geldi.

Reklam
Reklam

Kağızman şehir merkezinde arsalar parsellenip bölününce hayvanların nahır dönüşü barınma yerleri ortadan kalktı. Bağların, bahçelerin otlak yerlerine binalar inşa edildi. Ancak Kümbet mahallesi, Toprakkale mahallesi, Zuvar mahallesi gibi mahallelerde nahırcılık işi devam ediyor.

Son yıllarda Kağızman halkı nahırcı bulma zorluğu içerisine düştü. Nahıra katılacak hayvan sayısı azaldığından nahıra gidecek kişi gelir azlığından dolayı nahırcı olmak istemiyor.

Nahır, nahırcı ve nahırcılık kültürü şehir merkezinde ve diğer mahallelerde yok olmanın eşiğine gelmiş ise de köylerde yaşatılmaya devam ediyor.

Nahır ve nahırcılık üzerine bir çok mani söylenmiş ve türkü yakılmıştır. Bin mani atıcısı şöyle seslenmektedir: Bu gelen nahır mıdır / saralan tahıl mıdır / Dediler yarin gelêr / Menzili yahın mıdır.. Bir türkü yakıcısı da şöyle söylüyor türküsünü: Nahır gelir boz tepeyi yol eder / Kanım akar bir çukuru göl eder / Bu dert beni yaka yaka kül eder / Eminem Eminem güzel Eminem / Bağımıza düştü gazel Eminem… Nahır döner gelir sulu çaylara / Eminem de dönüp gelsin toylara / Eminem kurbanım usul boylara / Eminem Eminem güzel Eminem / Bağımıza düştü gazel Eminem… Nahır geçer boz tepeler allanır / Ah çektikçe ciğerlerim sallanır / Benim derdim dilden dile dallanır / Eminem Eminem güzel Eminem / Bağımıza düştü gazel Eminem…

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz