Kağızman morpet deresinde balık bolluğu

Kağızman Morpet Deresi'nde Murzu balığı bolluğu yaşanıyor

Kağızman Morpet Deresi olarak bilinen Kötek Deresi’nde Murzu Balığı avı başladı. Son yıllarda yaşanan sel felaketlerinden dolayı balıklarda azalma görülmüştü. Ancak son iki yıldır sel olmadığından balıkların üremisinde yoğunluk oldu.

İlçe halkı balıklardan faydalanmak için tor sallayarak, ada keserek balık avlamaya başladı. Eylül ayı içerisinde Murzu Balığı sofralara renk katarak damaklara tat verdi.

Sarı renkli, siyah benekli, 150 ile 200 gram arası ağırlığı olan 10 cm ile 20 cm arası boyu bulunan az kılçıklı çok lezzetli Murzu Balığının yaşadığı ve ürediği Kötek Deresi: Balıklı Dağı’ndan (2850 m) doğan Karanlık dere, Akyol deresi ile birleşerek Tunçkaya’dan sonra Aladağ’dan doğan Kilis deresini de içine alır. Akarsu, Ortaköy ve Çilehane köylerinden sonra Güvercin deresi ismini alır. Kazıkkıran Dağından doğan Morpet deresiyle Akdağ’dan doğan Nurpin (Yayla) deresini de içine alan Kötek Deresi Şikef Deresi’nin sularını da içine alarak en son Maden Deresi’yle birleşerek Aras’a katılır. Toplam uzunluğu 34 km dir. Başıyla sonu arasında 1670m seviye farkı olup, % 4,3 gibi yüksek eğimle oldukça sert akar. İşte bu dere yatağında yetişen Murzu Balığı çevre köyler tarafından avlanmakta ve yenilmektedir.

Reklam
Reklam

Türkiye’de yaşayan sucul canlılar arasında yer alan Kağızman Murzu Balığı Cyprınıdae (Sazanlar) Familyasından olup bir tatlı su balığı çeşididir.

Balığın faydaları: Omega-3 yağ içerir.Kalp krizi riskini önler, kolesterolünüzü dengelerKüçük çocuklarda gözün retinası ile beyin gelişimine yardımcı olur: Gebelikte anne adayları fetal gelişim için gebeliğin son üçüncü ayında haftada bir ya da iki kez balık yemeliler. Ayrıca, prematüre bebeklerde geri dönülemez görsel boukluk riskini önler. Ancak hamileler kılıç balığı, köpek balığı, taze ton balığı gibi ağır metal ve ilaç içeren balıkları yememeliler. Balık yağı içeren ilaçları kontrol edilmedikleri ve kalite garantisi olmadığı için almamalılar.

Kilo kontrolü sağlar.Balık düşük yağ ve kalori içerdiği için diyette mükemmel bir besindir. Buğulama, ızgara gibi pişirme şekilleri daha çok önerilir. Romatizmal hastalıklara iyi gelir.Balık yağları romatoid hastalıklar ve şişilkleri için yararlıdır. Bu nedenle haftada birkaç kez balık yenmelidir. Eğer düzenli olarak balık yerseniz romatizmal hastalıklardan korunabilirsiniz. Göğüs kanserini önlemeye yardımcı olur.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz