Kağızman'a nar yetişti

Kağızman'a ısmarladım nar gele adlı türküsüyle ünlü Kağızman'a nar yetişti ve satılmaya başlandı.

Kağızman’a ısmarladım nar gele adlı türküsüyle meşhur olan Kağızman ilçesinde her ne kadar nar yetişmese de Eylül ayı ortalarında Mersin’den sevkiyatı yapılarak Erzurum Hal Binası’na ulaşan nar Kağızman’a yetişti.

Sebze komisyoncuları tarafından alınarak Kağızman’a getirilen nar yeni olduğu için ekşimsi bir tat ile damaklara tat vermeye başladı. Narın insan sağlığı için önemli bir faydasının olduğu uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Bu sebepten dolayı ilçede nar tüketimi şimdiden başladı.

Kağızman’da her ne kadar nar ağacı yetişmese de tekleme olarak bazı bahçelerde bulunmaktadır. Ancak iklime uyum sağlayamaması yüzünden kışları üşüyerek yaz başı kuruma göstermektedir.

Reklam
Reklam

Nar lezzetli bir meyve olmasının yanında besin değerleri açısından da oldukça yararlıdır. Potasyum ve demir minerali ile C vitamini açısından çok zengin bir meyve olan nar, B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındırır.

Narın faydaları: harareti keser. Enerji verir ve yorgunluğu giderir. Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirir. Çarpıntıyı giderir. Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta cilt ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korur. Kandaki kolesterol oranını ve tansiyonu düşürür. Damar serliğini önler ve damarları açar. Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelir. Cilt sağlığı için de faydalıdır. Nar suyu sesi açar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz