Asırlardan beridir Bahar Bayramı olarak bilinen Nevruz 21 Mart günü Kağızman ilçe halkının kırlara çıkarak baharı karşılaması ile kutlanmaya başladı.
Kışın bittiği, yazın başladığı 21 Mart 2012 Çarşamba günü ilçede hava sıcak olup sıcaktan istifade eden Kağızman halkı kahvehane önlerinde masalara oturup çaylarını yudumlayama başladı.
Bağlık ve bahçelik olan Kağızman’da fidan satışları yapıldı. Elmadan, armuttan, kayısıdan, cevizden, duttun fidanlar alan ilçe halkı bağ ve bahçelerindeki boş yerlere fidan dikmeye yöneldi. 21 Mart’ın aynı zamanda Orman Haftası başlangıcı ve ağaç dikme, orman yetiştirme, bağ becerme günü olduğu için halk gayret sarfeyledi.
Kırların eteğinde pikniğe çıkan Kağızmanlılar ise sofralar kurarak yumurtadan, peynirden, lordan, domatesten, salatadan nasiplendiler.
Çarşıda pazarda Nevruz’un, bahar bayramının gelişini kutlayanlar ve iyi dileklerde bulunanlar oldu.
Ev kadınları ise mahalle arasında birbirlerinin ziyaretini yaparak nevruz kutlamasını gerçekleştirdiler.
Türklerde Nevruz: Türklerin (Göktürklerin) Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Doğu Türkistan'dan Balkanlara kadar tüm Türk kavimleri ve toplulukları tarafından, M.Ö. 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta kutlanır.
Türkiye'de bir gelenek, Türk Cumhuriyetleri'nde ise resmî bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir.
Türk Takvimi'nde bir gün 12 bölüme ayrılır, her bölüme Çağ adı verilirdi. Bir çağ iki saat, dolayısıyla bir gün de 24 saattir. Herbir çağ ise sekiz Keh ten ibarettir. Yılbaşı olarak gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart, Nevruz günü olarak kutlanır. Bu güne ve yeni yılın başladığı an'a Yılgayak denir.
On iki Hayvanlı Takvim ve Melikşah'ın Celali Takvimi'nde yılbaşı olarak belirlenen 21 mart, Divânü Lügati't-Türk'te de ilkbaharın gelişi olarak belirtilir. Türk edebiyatı ve musikisine de Nevruz; Nevruz-ı Asl, Nevruz-ı Arap, Nevruz-ı Bayati, Nevruz-ı Hicaz, Nevruz-ı Acem ve Nevruz-ı Seba olarak girmiştir. Tarihte pek çok devlet tarafından bayram ve gelenek olarak kutlanmıştır. Bunların başında Anadolu beylikleri, Eski Mısır, İran, Safavi, Sasani, Moğollar, Selçuklu ve Osmanlı gelir.
Selçuklu ve Osmanlı[28]'da millî bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şiirlere ve şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı. Özel olarak hazırlanan Nevruziye adlı macun Osmanlı döneminden kalan bir kültür olarak bu gün hâlâ Manisa'da 21 Mart'ta Mesir macunu şenlikleri yapılmaktadır. Alevi ve Bektaşiler arasında da kimi yorelerde eski takvime atfen Mart Dokuzu adi verilerek kutlanan Nevruz'da özel ayinler yapılırdı, yine Zerdüştler ve Yezidiler'de 21 Mart'ı bayram olarak kabul etmişlerdir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz