Mısır'ın başkenti Kahire'de cuma namazı sonrası toplanan on binlerce protestocu Devlet Başkanı Mübarek'in 30 yıllık iktidarının sona ermesini talep ediyor.
Polisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla dağıtmaya çalıştığı protestocular taş atarak direniyor.
Süveyş ve İskenderiye'de de gösteriler düzenleniyor.
Gösterilerin, üç gündür devam eden 8 kişinin hayatını kaybettiği yaklaşık 1000 kişinin gözaltına alındığı gösterilerin en büyüğü olduğu bildiriliyor.
Ülkedeki en büyük muhalefet grubu olan Müslüman Kardeşler, bugüne kadar uzak durdukları hükümet karşıtı gösterilere dördüncü gününde destek verme kararı almıştı.
Gösteri öncesinde Müslüman Kardeşler'in üst düzey dört yöneticisi ve bazı üyelerinin gözaltına alındıkları öğrenildi.
Gözaltına alınanlar arasında 5 eski milletvekilli ve örgütün üst düzey yöneticilerinden 5 kişinin bulunduğunu bildiriliyor.
Hükümet göstericilerin organize olmasını engellemek için cep telefonu ve internet haberleşmesini de engelliyor.
BBC'nin sorularının yanıtlayan bir muhalefet destekçisi, gösterilerin kendiliğinden geliştiğini, herhangi bir siyasi grup ya da Müslüman Kardeşler'le ilgisi olmadığını kaydetti.
Ahmed el Aşhal adlı gösterici,' 'Gösterilere katılan bu gençlerin Mısır'daki herhangi bir siyasi partiyle ilgisi yok, Müslüman Kardeşler'e mensup da değiller. Kendiliğinden gelişen, kimseye sorulmadan yapılan eylemler bunlar'' dedi.
Mısır'da internet ve cep telefonu mesaj hizmetlerinin ciddi kesintiye uğradığı haberleri geliyor.
Üç gündür devam eden gösteriler büyük ölçüde sosyal paylaşım siteleri gibi internet araçları aracılığıyla organize edilmişti. İktidar partisi, halkla ve muhalefetle diyaloğa hazır olduğunu söylerken, muhalefetin önde gelen isimlerinden, eski Uluslararası Atom enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el Baradey de, dün ülkeye döndü ve bugünkü gösterilere katılmak istediğini açıkladı.
Hükümete de seslenen Baradey, "İktidara sürekli yaptığım, şikayetleri hemen dinlemeleri gerektiği, şiddet kullanmamaları ve değişiklik vaktinin geldiğini anlamaları çağrımı yineliyorum. Başka seçenek yok" dedi.
Baradey, açıklamasını Kahire'ye dönmek üzere gittiği Viyana havaalanında yaptı.
Gözlemciler el Baradey'in dönüşünün, bir lider figürü arayışındaki protestocuları teşvik edebileceğini belirtiyor.
Ancak protestocuların bazılarının, uzun süredir ortalarda görülmeyen Baradey'e öfkeli olduğu da biliniyor.
İktidar partisi ise halk ve muhalefetle diyaloğa hazır olduğunu açıkladı.
Ulusal Demokrat Parti adına basına açıklama yapan parti genel sekreteri Safvat el-Şerif, ifade edilen şikayetleri dinleme zamanının geldiğini ancak demokrasinin belli kural ve süreçleri olduğunu söyledi.
Protestolar sürecek BBC'nin Kahire'deki muhabiri John Leyne, göstericilerin azınlıkta olduğunu ancak protestoların dinme belirtisi göstermediğini anlatıyor.
Leyne, haftasonunun gelmesiyle birlikte, protestolara katılımın artabileceğini de ekliyor.
Gösterileri düzenleyen grup, Cuma günü kilise ve camilerde ibadetlere katılacak kişilerin, daha sonra gösterilere katılması çağrısı yaptı, göstericilerin hangi dine mensup olduğunun önemli olmadığını vurguladı.
Müslüman Kardeşler de cuma günü yapılması planlanan protestolara destek verdiklerini açıkladı.
Mısır'da protestoların üçüncü günü ise çatışmalı geçti.
Sina şehrinde, polisle yaşanan çatışmalarda bir Bedevi gösterici öldü.
Süveyş kentinde polis göstericilere plastik mermi, tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.
İsmailiye kentinde de benzer sahneler yaşandı.
Gösterilerin başlamasından beri yedi kişi öldü, yüzlerce kişi de tutuklandı.