Kahramanmaraş Müzesi'nde kamera yok

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - 545 adet gümüş sikkenin sahteleriyle değiştirildiği belirlenen Kahramanmaraş Müzesi'nde, güvenlik kamerası bulunmadığı ortaya çıktı.

Kahramanmaraş Müzesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan teftiş sonucunda M.Ö. 361-333 dönemine ait 545 adet gümüş sikkenin sahteleriyle değiştirildiğinin ortaya çıkmasının ardından başlatılan soruşturmanın devam ettiği belirtildi. Bakanlık müfettişleri halen müzede incelemelerini sürdürürken, müzede 24 bin adet tarihi eser bulunduğu öğrenildi.

Reklam
Reklam

Öte yandan, 1947 yılında kurulan Kahramanmaraş Müzesi'nde güvenlik kamerası bulunmadığı ortaya çıktı. Sikkelerin değiştirilmesi olayına adı karışan ambar memuru A.Y.'nin halen görevde bulunduğu, soruşturma kapsamında ifadesine başvurulacağı kaydedildi. Kahramanmaraş Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü yakınında bulunan müzede, 1994 yılında gece bekçisi Hasan Hüseyin Kesmegül'ün (43) bıçaklanarak öldürülmesi olayı halen aydınlatılamazken, bu olayda 98 altın, 864 bronz, 718 gümüş, 543 adet bakır ve geri kalanı karışım madenlerden oluşan toplam 2 bin 670 adet sikke çalınmıştı.

1996 yılında Diyarbakır polisi tarafından yapılan bir operasyonda ele geçirilen sikkelerin Kahramanmaraş Müzesi'nde yaşanan cinayet sonrası çalınan sikkelerle aynı döneme ait olduğu tespit edilmiş, ancak bu sikkelerin, müzeden çalınan sikkeler olup olmadığı konusunda herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştı. Diğer yandan, 2000 yılında Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçeyle başvuran İhsan Karaca isimli şahıs, müzede bulunan altından içi boş kral kafasının çalındığını iddia etmiş, bu kapsamda yapılan soruşturmada ihbarcının belirttiği altından içi boş kral kafasının Kahramanmaraş Müzesi kayıtlarında bulunmadığı ortaya çıkmıştı. Ayrıca uzmanlar tarafından yapılan sayımda da müzede herhangi bir olumsuzluğun olmadığı rapor edilmişti.

Reklam
Reklam

Kahramanmaraş'ta ilk müze, 1947 yılında il merkezinde Ekmekçi Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde yer alan 16. yüzyıldan kalma Taş Medrese olarak bilinen binada kuruldu. Müzenin kurulma fikrini ilk kez ortaya atan Albay H. Nuri Yurdakul, müzenin kurulmasında önemli rol oynadı. Önceleri Atatürk ve 12 Şubat kurtuluş kahramanlarına ait resimler ve diğer bazı eserleri kapsayan müze, 1957 yılından sonra arkeolojik ve etnografik eserleri de kapsamı içine alarak genişledi. 1961 yılına kadar Taş Medrese'de hizmet veren müze, bina ihtiyaca cevap veremediğinden Kahramanmaraş'ın merkezindeki kalede bulunan binaya taşındı. 29 Kasım 1975'te Yenişehir Mahallesi Azerbaycan Bulvarı üzerindeki yeni modern binaya geçen ve halen aynı binada hizmet veren müzede; arkeoloji, taş eserler, etnografyayla bahçe ve revak olmak üzere 4 ayrı teşhir bölümü bulunuyor.