Uzmanlar, bol çeşitli bir kahvaltının iştahı açtığını ve yemek yeme zevkinin gelişmesine yardımcı olduğunu ifade ederek, kahvaltının, en azından küçük bir bardak dolusu sebze veya meyve suyu ile tamamlanması gerektiğini vurguluyor. Sütlü kahve veya benzeri içeceklerin yerine, bitki veya meyve çayları, süt, sütlü kakao veya koyu olmayan bir süt çorbası verilebileceğini kaydeden uzmanlar, "Arada bir ekmek türlerinin ve ekmek üstüne kullanılan kahvaltılıkların değiştirilmesi doğru olur. Örneğin, peynir, çökelek (ekşimik), yağsız salamlar, domates, muz, kırmızı turp veya bir yumurta olabilir. Üstüne süt eklenen yulaf ezmesi veya mısır gevreği, belki biraz meyve ve komposto da yeterli bir kahvaltı olarak değerlendirilebilir" diyor.
Uzmanlar, derslerin uzun sürdüğü günler için çocuğun yanına ayrıca, bir veya iki dilim tereyağlı ekmek verilmesi önerisinde de bulunuyor. İçinde biraz da fındık-fıstık bulunan kurutulmuş meyveleri de tavsiye eden uzmanlar, yetersiz kahvaltı eden veya hiç kahvaltı edemeyen çocukların yanına ise, üstüne peynir, salam koyulmuş iki-üç dilim ekmek ve meyve verilmesi gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlar, okul çocuklarının, ikindi saatlerine denk gelen bir kahvaltıdan çok hoşlandıklarına da dikkat çekiyor. Böyle bir kahvaltı için, süt, sütlü kakao veya bitki çayı ile bir dilim marmelatlı veya ballı ekmek öneren uzmanlar, arada bir hamur işleri ile bir değişiklik yapılmasının da bir sakıncası bulunmadığını bildiriyor.
Uzmanlar, yalnızca bir tek sıcak öğünle, çocuğun ihtiyacı olan albümin, demir ve vitaminler, öncelikle A vitamini, karotinler, B vitamini grubu ve C vitamini miktarının karşılanabileceğini ifade ederken, öğünlerin hep bir tatlıyla sonuçlandırılması gerektiğini kaydediyor. Uzmanlar, bu konuda, sütle karıştırılmış içecekler, muhallebi türleri, komposto veya çiğ meyveyi öneriyor.