Kahve tiryakilerine müjde! Kahve, şeker hastalığını önlüyor

Son yıllarda yapılan araştırmalar, zaman zaman sağlığımız üzerine çeşitli olumsuz etkileri olduğu ileri sürülen kahvenin, şeker hastalığı riskini azaltmak gibi çok önemli bir etkisi olduğunu ortaya koydu.

Sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklanan ve Finlandiya'da yapılan araştırmaya göre, tip 2 şeker hastalığı riski günde 3-4 fincan kahve içen kadınlarda %29, erkeklerde ise %27 oranında daha az bulundu. İçilen kahve miktarı arttıkça, şeker hastalığı riski de hızla azalıyordu. Buna göre, tip 2 şeker hastalığına günde 10 fincandan fazla kahve içen kadınlarda %80, erkeklerde ise %55 oranında daha az rastlandı.

Araştırma, Finlandiya' da 35-64 yaşları arasındaki 7.655 kadın ve 6.974 erkek üzerinde yapıldı. Bu 14.629 kişi 1982 yılından itibaren ortalama 12 yıllık sürelerde izlenerek bunlarda şeker hastalığı gelişip gelişmediği araştırıldı. Araştırmayı yapan uzmanlar, bu koruyucu etkinin kahveden mi, yoksa kahve tiryakilerine ait başka özelliklerden mi kaynaklandığının kesin olarak anlaşılabilmesi için başka araştırmalara gerek olduğunu belirtiyorlar. Hemen belirtelim ki, Finlandiya, dünyada kişi başına en çok kahve tüketilen ülkedir. Bir Fin'li, günde ortalama olarak 9 fincan, yılda da 10 kg kahve içmektedir.

Reklam
Reklam

Tip 2 şeker hastalığı nedir?

Şeker hastalığı tip 1 ve tip 2 olmak üzere ikiye ayrılır. Tip 1 şeker hastalığı, daha çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür. Pankreasta yeterli miktarda insülin yapılamaması sonucu ortaya çıkar. İnsüline bağımlı diyabet adıyla da bilinir. Tip 2 şeker hastalığı ise, orta yaştaki şişman kişilerde daha çok görülür. Nedeni, dokuların insülini yeterince kullanamamasıdır. Erişkin tipi şeker hastalığı ismi de verilir. Şeker hastalığının, körlük, kalp hastalıkları, böbrek yetersizliği ve sinir hasarı gibi çok ciddi sonuçları vardır.

Kahve, şeker hastalığına karşı nasıl koruyor?
Kahvenin şeker hastalığına karşı koruyucu etkisinin nasıl olduğu kesin olarak bilinmiyor, ancak kahvede bulunan klorogenik asitin kan şeker düzeyini dolaylı olarak düzenleyebileceği ve kafeinin pankreastan insülin salgısını artırabileceği üzerinde durulmaktadır. Ayrıca, kahvede bulunan potasyum, magnezyum ve çeşitli antiioksidanların kan şekerini düzenleyici etkilerinin olabileceği de düşünülmektedir. Kahvenin şeker hastalığına karşı koruyucu etkisinin aşırı derecede kahve içenlerde daha belirgin olması akla şu soruyu getiriyor: Fazla kahve şeker hastalığına karşı koruyor, ama ya bu kadar fazla kahvenin başka organlara hiç mi zararı olmayacak?

Reklam
Reklam

Kahvenin zararları etkileri

Günde 2-3 fincandan fazla kahvenin iyi bilinen pek çok olumsuzlukları var: Uykusuzluk, sinirlilik, çarpıntı ve kalp ritim bozuklukları, ishal, kadınlarda düşük… bunların başlıcalarıdır.

SONUÇ
Fazla kahve içilmesinin şeker hastalığı riskini azalttığının saptanması çok önemli bir bulgudur, çünkü şeker hastalığı milyonlarca insanı ilgilendiren bir hastalık olması yanında, bir çok yaşamsal önemi olan komplikasyonu da vardır.
Ancak, şeker hastalığının önlenmesinde egzersiz, kilo verme ve diyetin daha önemli olduğu asla unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler: