KAI Platformu'ndan çözüm atağı

IĞDIR (İHA) - Kars- Ardahan- Iğdır (KAI) Platformu Başkanı Sebahattin Şengül, platform adına Ankara'da verdikleri sempozyumdan önemli kararlar çıktığını söyledi.

Sebahattin Şengül, konuyla ilgili İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "İdari olarak bölünmüş bu 3 ili, kaderde, kıvançta ve tasada birleştiren KAI Birliği Dayanışma Platformu'nun geçtiğimiz ay Ankara'da verdiği sempozyuma, 40 civarında bilimadamı, uzman ve işadamı konuşmacı olarak katılmış, ülkemizin yaşadığı yapısal değişim sürecinde KAI illerinin kültürel ve ekonomik sorunları ele alınmış, komşu ülkeler ile ilişkileri değerlendirmiş ve çözüm önerileri tartışmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Sempozyumda ele alınan bazı konularda görüş birliğine varıldığını açıklayan Şengül, "3 ilimiz tek il ve yek vücut olma özelliklerini sürdürmektedirler. Dünyadaki gelişmeler bu 3 ilimizin coğrafi, jeopolitik ve stratejik önemini arttırmaktadır. Geri kalmışlık bir kader değildir. 3 ilimiz ekonomik kalkınma için gerekli potansiyele sahiptir. Bölgede tarım, hayvancılık, turizm, tarihsel ve kültürel varlıklar, başlatılacak bir sanayi hamlesi eşliğinde bölgeye bir ekonomik canlılık getirecektir. Bölge, inanç ve kayak turizmi için gerekli potansiyele sahiptir. Kazılar için uluslararası destek sağlanmalı, kent, çevre altyapısı ile birlikte ayağa kaldırılmalıdır. Sarıkamış, Ardahan Kış Sporları merkezlerinde yatırım yapılmalıdır. Yeni devlet yatırımlarının durduğu mevcut devlet yatırımlarının işletilemediği bir ortamda bölgenin kalkınmasında temel görev, bölgenin yetiştirdiği işadamlarına düşmektedir. İşadamlarımızın, bireysel veya ortaklaşa harekete geçerek bölgede öncelikle tarım ve hayvancılığa dayalı entegre sanayi tesisleri kurmaları, bölgenin kalkınmasını kolaylaştıracak, emek ve sermaye göçünü önleyecektir. Bu amaçla, bölgedeki hayvan gen kaynakları ( Zavot Sığırı, Tuj koyunu, Kaz, Kafkas keçisi, Kars Çoban Köpeği, Kafkas Bal Arısı ve Bitki Florası) korunmalı ve tanıtılmalıdır. Geri kalmış yörelerin kalkınması için çıkarılan 5084 Sayılı Yasa, bölgede uygulanmadı. Parasal teşvik olmadan bölgenin kalkınması imkansız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

KAI Platformu Başkanı Şengül, illere atanan öğretmenlerin tayinlerini alıp batı illerine gitmelerinin engellenmesi, işsizliğin, göçün önlenmesi, sağlık hizmetlerine ağırlık verilmesi , yarım bırakılmış yatırımların tamamlanması, Kars-Tiflis Demiryolu'nun inşa edilmesi, Kars Havalimanı'nın uluslararası uçuşlara açılması, Kars'ta Gümrük teşkilatı kurulması gibi konularda girişimlerde bulunulacağını da söyledi.

Şengül, Aktaş sınır kapısının açılıp açılmaması konusunun ise, yerelden ziyade uluslararası bir sorun olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ermeni Devleti'nin asılsız tarihsel suçlamalarından vazgeçmemesi halinde bu kapının açılmasının yararlı olmayacağı ancak Ermenistan'ın asılsız suçlamalarından vazgeçmesi halinde yapılacak müzakereler neticesinde kapının açılmasının, bölgemizin Kafkasya ve Orta Asya cumhuriyetleri ile sosyal, kültürel ve ticari ilişkilerini kolaylaştıracağı değerlendirilmiştir. Sempozyumda sunulan bildiriler ve yapılan tartışmaların kitap haline getirilerek ve ilgili kurum ve kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine, dağıtılması kararlaştırılmıştır."

Reklam
Reklam