Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Töremen, Gaziantep’in eğitimde neden başarısız olduğu ve bu konuda neler yapılabileceğiyle ilgili bir çalışma yaptı. Mevcut durumu ve yapılması gerekenler hakkında açıklama yapan Dekan Fatih Töremen, derslik başına düşen öğrenci sayısının yüksek olduğu için velilerin çocuklarını okutmak istemediğini kaydetti.
Dekan Fatih Töremen, Gaziantep’in eğitimde neden sonlarda olduğunu ve buna çözüm yollarını anlattı. Derslik başına düşen öğrenci sayısının yüksek olduğunu belirten Fatih Töremen, aynı zamanda öğretmen başına düşen öğrenci sayısının diğer illere göre Gaziantep’te yüksek olduğunu ifade etti. Okuma alışkanlığının olmadığını da söyleyen Töremen, “Burdur’da derslik başına düşen öğrenci sayısı 18, Kilis’te 21, Aydın’da 22, Denizli’de 25, Bursa ve Kocaeli’nde 28, İstanbul’da 32 iken, bu sayı Gaziantep’te 51’dir. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı diğer illere göre daha yüksek gözükmektedir. Burdur’da öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 14, Aydın’da 15, Denizli’de 17, Kocaeli’nde 19, Kilis ve Bursa’da 20, İstanbul’da 23 iken, bu sayı Gaziantep’te 30’dur.” dedi.
Töremen, 2012 LYS sonuçlarına göre Gaziantep’in en başarısız olduğu puan türünün TS olduğunu ve bunun nedeni olarak da kütüphane sayısının yetersizliğini gösterdi. Töremen, “Gaziantep’te yalnızca 4 kütüphane ve 20 civarında çoğu kırtasiye ağırlıklı kitapçı bulunmaktadır. Bu sayı il nüfusuyla karşılaştırıldığında oldukça yetersizdir.” değerlendirmesinde bulundu.
AİLELER ÇOCUKLARINI OKUTMAK İSTEMİYOR
Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin Gaziantep’te verilen aile eğitimi seminerlerinde, aileler tarafından gerekli katılımın sağlanmadığını dile getiren Töremen, özellikle babaların eğitime karşı ilgisizliğinin baskın bir şekilde dikkat çektiğini belirtti. Töremen, “Velileri okula gelmeyen öğrencilerin aile hekimliği model uygulamalarına benzer biçimde evlerinde ziyaret edilmeleri, okul-aile işbirliği modeli açısından bir başlangıç olacaktır. Kız çocuklarının üniversite sınavında daha başarılı olması, kız çocuklarında okullaşma oranının düşük olduğu illerde başarısızlığa davetiye çıkarmaktadır. Bu bağlamda kız çocuklarının okullaşma oranının artırılmasına yönelik projeler yapılmalıdır.” önerisinde bulundu.
Ailelerin çocuklarını okutmak istemediğini ifade eden Töremen, “Çocuklarının çok kısa sürede sanayideki sıcak paraya ulaşmaları motivasyonu var ve tabiki sanayiye karşı olan yüksek motivasyon eğitime yönelik çok düşük bir motivasyonun olması ile doğrudan ilişkili olduğu görünmektedir. Bu bağlamda değişim yönetimi stratejileri yoluyla paradigma değişimi yöntemleri uygulanmalıdır.” dedi.
Meslek liselerinin oranının Gaziantep’te düşük olmasının nedeninin eğitim arzından kaynaklandığını, Gaziantep’te 28 meslek lisesinin bulunduğunu sözlerine ekleyen Töremen, Gaziantep sanayisinin başarılı olduğu alanlar dikkate alınarak meslek liselerinin artırılmasının yararlı olacağını söyledi.
Gaziantep’te yeni yapılması planlanan okullarda Amerika’daki 'Stüdyo okullar' modelinin dikkate alınması gerektiğini belirten Töremen şunları kaydetti: “Okullarda öğrenci sayısının artışına paralel şiddet, kavga ve çeteleşme gibi olumsuz yapıların çoğalma ihtimali artacaktır. Bu bağlamda özellikle ABD’de son yıllarda gittikçe artan sayılarıyla 'Stüdyo Okullar Projesi'nin mantığı dikkate alınmalıdır. Öğrenci sayısı 300’ü geçmeyen bu okullarda daha etkin bir biçimde rehberlik yapılması hedeflenmektedir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz