Kalaningrad masaya yatırılıyor

BRÜKSEL (İHA) - Brüksel'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılacağı AB - Rusya Zirvesi'nin ana gündeminde Kaliningrad ve Çeçenistan gibi 2 önemli konu bulunuyor. Litvanya ve Polonya'ın 2004'te AB'ye katılmalarının ardından AB sınırları arasına sıkışacak olan Rus toprağı Kaliningrad bölgesinden Rusya'ya transit ulaşım meselesinde uzlaşma bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mayıs ayında Moskova'daki son AB - Rusya Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, "Önümüze konulan öneriden, Rus vatandaşlarının, vatanlarının başka kesimlerinde oturan yakınları ile görüşme hakkının, yabancı devletlerin vereceği karara bağlı olacağı sonucu çıkmaktadır. Soğuk Savaş'ın çoktan tarihe karıştığı günümüzde bu kabul edilemez" diyordu.

Reklam
Reklam

O günden bu yana Putin, Kaliningrad meselesindeki ödünsüz tavrını sürdürdü. Ve sonuçta başarıya ulaşmışa benziyor. AB devlet ve hükümet başkanları Ekim ayı sonundaki Brüksel Zirvesi'nde, Rusya'ya gitmek isteyen Kaliningrad sakinlerine vize yerine basit bir transit geçiş belgesi vermeyi önerdi.
Ayrıca, Kaliningrad ile anavatan arasında vizesiz bir hızlı tren bağlantısı kurulup kurulamayacağını incelemeye karar verdi. Nitekim, Putin'in Kaliningrad özel temsilcisi Dimitriy Ragosin'in zirvenin arifesinde aniden daha yumuşak ifadeler kullanmaya başlaması ve pozisyonlarda önemli bir yakınlaşma olduğunu söylemesi Brüksel'de bu meselenin çözüme kavuşturulacağının işaretini veriyor.

Ancak Kaliningrad meselesinin çözülmesi gelecekte AB Rusya ilişkilerinin ahenk içinde süreceği anlamına gelmiyor. Çünkü, Putin'in AB Dönem Başkanı Danimarka Başbakanı Rasmussen, AB Komisyon Başkanı Prodi ve Birliğin şef diplomatı Solana ile masaya oturacağı Brüksel Zirvesi'nin ikinci gündem maddesi, Çeçenistan bu ufku daraltıyor. Moskova'daki rehine dramının ardından Putin, Çeçenistan'da yeni bir askeri saldırı başlatmış, ayrıca Kopenhag'daki Çeçenistan Konferansı sırasında gözaltına alınan Çeçen politikacı Ahmed Zakayev'in iadesi konusunda da Danimarka Başbakanı Rasmussen ile kapışmıştı. Gerçi Brüksel zirvesinin arifesinde dün Moskova yanlısı bir grup Çeçen politikacıyı Kremlin'de kabul eden Putin, bir anayasa referandumu önerdi ve yeni seçimlerle soruna siyasi yollardan barışçı bir çözüm bulmak istediğini açıkladı.

Reklam
Reklam