Kalaycılık, unutulmaya yüz tuttu

KİLİS (İHA) - Tarihin en eski el sanatlarından ve mesleklerinden biri olan kalaycılık, günümüzde yok olmaya yüz tutan meslekler arasındaki yerini aldı. Çok fazla el emeği isteyen kalaycılık mesleğini sürdürenlerin sayısı her geçen gün azalıyor.

Kilis'te 70 yıldır kalaycılık yapan Durmuş Yücel, kentte bu işi yapan 4 kişinin kaldığını üzülerek ifade ettiğini söyledi. 7 yaşında başladığı kalaycılık mesleğini yaşatmaya çalışan Durmuş Yücel, "Bakırı kalaylamak uğraş ve sabır isteyen bir iştir. Herkes yapamaz. Bakırcılık ve kalaycılık Osmanlı'dan kalma bir meslek, artık mesleğin son zamanlarını yaşıyoruz. Kilis'te kalaycılıkla uğraşan insanlar benim gibi yaşlı. Bizim ölmemiz kalaycılığın Kilis'te tarihe karışması demek. Çünkü yetişen eleman yok" dedi.

Reklam
Reklam

Eskiden her evde ve iş yerinde yemeklerin bakır kaplarda pişirildiğini dile getiren Yücel, teknolojinin gelişmesiyle ve çelik tencerelerin çıkmasıyla bakırın pabucunun dama atıldığını vurgulayarak, "Önceleri tüm resmi kurumların yemek kapları bakırdı ve her zaman kalaylatmaya gelirlerdi. Çelik ve daha modern kapların çıkmasıyla bakırlar bir kenara itildi" diye konuştu.

Yücel, diğer tencerelerde pişirilen yemeklerin, bakır kapta pişirilen yemeklerin tadını vermediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bir tepsi veya kazanı yaklaşık 1.5-2 YTL'ye kalaylıyoruz. Her şeye rağmen hala eski kalaylı kazanlardan yemek yiyenler var. Bakırdaki kalayın 5-6 ayda bir yenilenmesi gerekiyor. Ağzının tadını bilenler kazan, tepsi ve tabaklarını kalaylatıyor. Gençler eski usulü bırakıp çeliği, teflonu veya alüminyum tencereleri tercih ediyorlar."

77 yaşındaki Durmuş Yücel, Kilis'te 30 yıl önce 60-70 kalaycı bulunurken, bugün bu sayının 4'e gerilediğini kaydetti.