Kalbi Delik Yaşlı Kadına Ameliyatsız Tedavi

Aydın'da nefes darlığı çeken 78 yaşındaki Yurdanur Kemer Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırması Hastanesi'nde ameliyatsız anjiyografik yöntemle tedavi edildi.

Aydın'da nefes darlığı çeken 78 yaşındaki Yurdanur Kemer Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırması Hastanesi'nde ameliyatsız anjiyografik yöntemle tedavi edildi.

ADÜ Kardiyoloji Doktoru Prof. Dr. Alper Onbaşılı, gazetecilere yaptığı açıklamada nefes darlığı yakınması ile hastaye başvuran Yurdanur Kemer'in yapılan tetkikler sonucunda doğuştan gelen kalp deliği olduğunu saptadıklarını belirtti.

Kalpteki deliğin hastanın hayatını olumsuz etkileyecek boyutta olduğunun belirlenmesi sonucunda işlemin uygulanabileceğini öngördüklerini söyleyen Onbaşılı, son yıllarda giderek kullanımı artan ve hastanede de rutin olarak uygulanan "şemsiye yöntemi" ile ameliyatsız olarak kalp deliğinin kapatılmasına karar verildiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Ameliyatsız kapatma işlemini lokal anestezi altında anjiografi laboratuvarında uyguladıklarını kaydeden Onbaşılı, şunları söyledi:

"Çoğunlukla hastanın kasığındaki geniş bir toplardamardan kateter dediğimiz plastik tüplerle giriyoruz. İşlem boyunca bir hastanın yemek borusuna yerleştirdiğimiz bir cihaz bize rehberlik ediyor. Kapatma cihazı çift taraflı bir şemsiye şeklindedir. Kateter vasıtasıyla kalpteki delikten sağdan, sola geçtikten sonra önce ilk şemsiyeyi deliğin sol tarafında daha sonra ikinci şemsiyeyi deliğin sağ tarafında açıyoruz ve işlem tamamlanıyor. İşlem çoğunlukla yarım saat içerisinde tamamlanıyor ve başarı oranı yaklaşık yüzde 95 civarındadır.

Cerrahi ile kıyaslarsak daha kısa hastanede yatış süresi, daha çabuk işlem sonrası iyileşme süresi, cerrahi bir yara izi olmaması ve genel anestezi gerekmemesi gibi üstünlükleri mevcuttur. İşlemde ciddi olayların gerçekleşme ihtimali genellikle yüzde 1'den daha azdır. Hastalar çoğunlukla işlemden 24 saat sonra yaptığımız kontrol ekokardiyografinin ardından taburcu oluyorlar. Daha sonra 6 ayda bir ekokardiyografik kontrollere devam ediyoruz. İşlem sonrası cihaz üzerinde pıhtı gelişmesini engellemek için yaklaşık 6 ay boyunca kan sulandırıcı tedavi uyguluyoruz. Hastamız bugüne kadar şemsiye yöntemi ile kapatma işlemi gerçekleştirilen en yaşlı hasta olması nedeniyle önemlidir."

Reklam
Reklam

Muhabir: Suat Deniz

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: