Kalbini alıp evine gidecek

On yıldır kalp yetmezliği tedavisi gören hastaya, Florence Nigthingale Hastanesinde, ''total yapay kalp'' nakli yapıldı.

Önümüzdeki hafta taburcu edilmesi planlanan hasta, şu anda dünyada total yapay kalbiyle evinde hayatını devam ettirebilen 21. kişi olacak.

Şişli Florence Nightingale Hastanesinde 21 Mart'ta gerçekleştirilen uygulamaya ilişkin doktor, hasta ve yakınlarının katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Total yapay kalp naklini operatör doktor Erman Pektok ile gerçekleştiren Florance Nightingale Hastaneleri Kalp Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Süha Küçükaksu, yaptığı açıklamada, 45 yaşındaki, 110 kilogram ağırlığındaki Ömer Bayrak'ın 10 yıldır kalp yetersizliği tedavisi gördüğünü ve 2 yıl önce de kendisine kalp pili takıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Daha önce aynı hastalıktan ablasını kaybeden Bayrak'ın son bir yılda 11 kez hastaneye yatarak tedavi gördüğünü ve ''acil kalp nakli'' listesine alındığını anlatan Prof. Dr. Küçükaksu, ancak hastanın 110 kilogram ağırlığında ve A Rh negatif kan grubunda olması nedeniyle uygun kalbin bulunamadığını ve bu nedenle hastanın hayatını devam ettirebilmesi için yapay kalp cihazı takılmasına karar verildiğini ifade etti.

Hastanın özelliklerinin kendilerini uç bir cihaza yönelttiğini ve ''total yapay kalp cihazı'' takma kararı alındığını belirten Prof. Dr. Küçükaksu, hastaya Amerika ve Almanya'dan gelen teknik uzmanların da yardımıyla 15 kişilik ekiple 8 saat süren başarılı bir operasyondan sonra ''total yapay kalp'' takıldığını kaydetti.

Şu anda hastanın durumunun gayet iyi ve stabil olduğunu, yapay kalp parametrelerinin olağan seyrettiğini kaydeden Küçükaksu, Bayrak'ın bir hafta yoğun bakımda tutulduktan sonra servise alındığını ve gelecek hafta taburcu edileceğini söyledi.

Dünyada 1982 yılından bu yana uygulanan yöntemle bugüne kadar 924 hastaya bu naklin yapıldığını ve Bayrak'ın 925. hasta olduğunu belirten Küçükaksu, ''Türkiye'de yapay kalp uygulamasının ilk başarılı örneği olan Ömer Bayrak, şu anda dünyada total yapay kalbiyle evinde hayatını devam ettirebilen 21. kişi olacak'' dedi.

Reklam
Reklam

Taburcu olduktan sonra uygun kalp bulunduğunda Bayrak'a kalp nakli yapılacağını vurgulayan Prof. Dr. Küçükaksu, bu ameliyatın yaklaşık 1,5 yıl süren bir hazırlık ve çalışma neticesinde gerçekleştirildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Küçükaksu, total yapay kalp uygulamasında hastanın kalbinin çıkarılarak yerine sağ sol kalp protezinden oluşan total yapay kalbin takıldığını, normal bir kalbin bire bir özelliklerini sahip bu yapay kalple dakikada 9-10 litre kalp debisi sağlanabildiğini, yapay kalbin vücudun dışında hastanın sırt veya bel çantasında taşıyabileceği 4,5 kilogram ağırlığında bir kontrol ünitesi bulunduğunu anlattı.

Bu sistemle hastaların bazı kurallara dikkat ederek yıllarca hayatlarını sürdürebildiğini belirten Küçükaksu, cihazın mekanik ömrünün 10 yıl olduğunu, yurt dışında 2 yıl yaşayıp normal kalp nakli yapılan hastalar bulunduğunu söyledi.

Küçükaksu, hastanın denize girmesinin yasak olduğunu, onun dışında her türlü eforu yapabileceğini sözlerine ekledi.

-''KALBİM YAPAY, DUYGULARIM GERÇEK''-

Reklam
Reklam

Kendisine total yapay kalp takılan Ömer Bayrak da ''Kalbim yapay ama bütün duygularım gerçek'' diyerek mutluluğunu dile getirdi.

Ameliyattan önce 10 adımda bir dinlenmek zorunda kaldığını, şimdi ise rahatlıkla koridorda yürüyebildiğini anlatan Bayrak, önceleri organ bağışına karşı olduğunu, ancak kendi başına geldikten sonra organ bağışının yaygınlaşması için çalışacağını söyledi.

Fanatik bir Galatasaraylı olduğunu ifade eden Bayrak, basın mensuplarının ''Bu kalp Galatasaray'ın bu haline dayanabilecek mi'' şeklindeki esprili sorusunu ''Gerçek kalbim olmadığı için dayanır'' şeklinde yanıtladı.

Taburcu olduktan sonra memleketi Tokat'ta orman gezintisi yapacağını anlatan Bayrak, alınan kalbinin, muhafaza edilerek anne ve babasının mezarına gömülmesini istediğini sözlerine ekledi.

AA