"kalbinizin Sesini Dinleyin"

Meltem Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Köz, tam adı ekokardiyografi olan EKO'nun, ultrason denilen...

Meltem Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Köz, tam adı ekokardiyografi olan EKO'nun, ultrason denilen ses dalgaları yolu ile kalbin iç yapısının ve fonksiyonlarının incelenmesinde, kalp hastalıklarının tanısı ve tedavisinde aktif olarak kullanılan bir işlem olduğunu söyledi.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Köz, EKO'nun ses dalgalarının iletilmesine imkan veren bir alet yardımıyla gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu alet, göğüs duvarının farklı yerlerine uygulanarak, kalbin duvarları ve kapakları farklı biçimlerde incelenir" dedi.

Reklam
Reklam

EKO'nun kalp hakkında mühim bilgiler veren, hızlı ve zararı olmayan bir test olduğunun altını çizen Köz, "EKO ile kalp kapak hastalıkları, kalp boşluklarının çapları, büyük olup olmadıkları, kalp duvarlarının hareketleri, hareket bozukluğu olup olmadığı, kalp içi basınçlar, kalp içi boşluklarda pıhtı araştırılması gibi birçok konuda değerli bilgilere sahip olunur" şeklinde konuştu.

Bunların yanında kalp romatizması, kapak hastalıkları, kalp yetersizliği, kalp krizi, doğumsal kalp hastalıkları gibi konularda da EKO'nun önemine değinen Doç. Dr. Cem Köz, ilaçla yapılan stres EKO ile koroner kalp damarları hakkında ve kalp kasının canlılığı hakkında da değerli veriler elde edilebildiğini kaydetti.

Köz, EKO işleminin nasıl yapıldığıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu işlem için hasta, kalbin bulunduğu sol tarafına yatırılır. Kalp kapakçıkları, kalp odacıkları, büyük damarların kesitleri ve hareketlerinin ekranda görünümü başlar. Bu inceleme genellikle 15 dakika civarı sürer. Kesinlikle ağrısız bir işlemdir ve hiçbir yan etkisi yoktur. Bu inceleme esnasında röntgen ışınları kullanılmamaktadır. Bu sebeple hamile bayanlarda da tereddüt etmeden kullanılabilir."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: