''Kalecik Karası'' bağlarına don vurgunu

Ankara (AA)- Ankara'nın Kalecik ilçesinde, kırmızı şarap üretiminde kullanılan "Kalecik Karası" üzümlerinin yetiştirildiği bağlardaki asmaların yarıya yakını, don nedeniyle kurudu.

Türkiye'nin en önemli kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden olan "Kalecik Karası"nın yetiştirildiği bağların bulunduğu ilçede, soğuk hava nedeniyle don olayı yaşandı.
Adını Kalecik ilçesinden alan ve Türkiye'nin birçok bölgesinde de aynı isimle yetiştirilen "Kalecik Karası" üzümlerini üreten çiftçiler, don olayı nedeniyle zor durumda kaldılar.

Reklam
Reklam

İlçe Tarım Müdürü Fazıl Karabulut, 3 gündür geceleri hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğünü, bu nedenle birçok bağda asmaların kuruduğunu söyledi.
Kalecik karası üzümlerinin ilçe ekonomisi için önemli olduğunu, bölgedeki birçok kişinin bağcılıkla geçimini sağladığını ifade eden Karabulut, don olayına karşı belediyenin hoparlörlerinden çiftçilere uyarıda bulunduklarını, buna rağmen üreticilerin tedbir almadığını bildirdi.

Kalecik Karası üzümlerinin yetiştirildiği yaklaşık 5 bin dekarlık alanda bulunan bağların, yarıya yakınının dondan etkilendiğini ifade eden Karabulut, "Üzüm üreticilerini uyardık. 'Dumanlama' dediğimiz yöntemi yapsalardı bu kadar büyük zarar görmezlerdi. Yani bağın çeşitli yerlerinde lastik veya saman yakınca çıkan duman, donun
verdiği zararı azaltıyor. Özellikle alçak yerlerde nehir kıyısında olan bağlar tamamen zarar görmüş. Buralardan bu yıl ürün alınamayacak"dedi.

Kaymakam Şemsettin Erkaya, İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin, muhtarlardan gelen dilekçeler doğrultusunda incelemelerini sürdürdüğünü ve bu konuda rapor hazırlayacaklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Zararı, yüzde 40'ın üzerinde olanlara devletin yardım edeceğini belirten Kaymakam Erkaya, "Kalecik Karası, ilçemize önemli oranda girdi sağlıyor. Bu doğal afet bizi üzmüştür. Bahar mevsiminde böyle bir don yaşanmasına hepimiz çok şaşırdık. Ancak kimse merak etmesin devlet çiftçinin yanında. Zararların tespiti konusunda çalışıyoruz" dedi.