Kaliforniya trans yağ kullanımını yasaklıyor

KALİFORNİYA (İHA) - ABD'nin Kaliforniya eyaleti, restoran yemeklerinde ve fast food dükkanlarında damar tıkanıklığına yol açan trans yağların kullanımını yasaklayacak.

Eyalet Valisi Arnold Schwarzenegger, restoran ve perakende yiyecek firmalarında trans yağ içeren yağ, margarin ve nebati yağların kullanımını yasaklamayı öngören yasayı imzaladı. Schwarzenegger, trans yağları tüketmenin koroner kalp hastalığına yol açacağını belirterek, "Bugün Kalifornia'da daha sağlıklı bir gelecek için güçlü bir adım attık" dedi.

Reklam
Reklam

Yetkililer yasağa uyulmaması halinde bin dolara kadar para cezası uygulanacağını söyledi. Eyaletin sağlık müdürlüğünden Amy Winterfeld, "New York, Philadelphia, Seattle, Baltimore ve Montgomery'de trans yağlara yönelik kurallar bulunmasına rağmen, Kaliforniya, restoranlara kanunla yasak koyan ilk eyalet. Kaliforniya ve Oregon, okullarda dağıtılan yemeklerde trans yağ kullanımını daha önceden yasaklamıştı" dedi.

Schwarzenegger'ın imzaladığı yasaya göre, trans yağ kullanımı ekmek ve kızartmalarda 2010 yılına, mayalı hamur ve kek hamurunda ise 2011 yılının Ocak ayına kadar devam edecek. Trans yağlar, et ve süt ürünlerinde az miktarda bulunurken, en fazla trans yağ oluşumu daha uzun raf ömrü için hidrojene bitkisel yağla fırında pişirilen ya da kızartılan ürünlerde ortaya çıkıyor.

Doktor Stephan Joseph ise, trans yağların, "iyi kolesterol" denilen HDL'i azalttığı için doymuş yağlara göre çok büyük sağlık riski oluşturduğunu ifade etti. Yapılan araştırmalara göre trans yağ tüketimi, kalp hastalığı, diyabet, obezite, kadınlarda kısırlık ve bir çok kanser türüne yol açıyor. Kaliforniya Tıp Akademisi'nden Doktor Jeffrey Luther, sigara gibi zararlı olan trans yağlara yönelik yasağın Kaliforniya'da yürürlüğe girmesinin, insan sağlığının korunması açısından çok büyük bir adım olacağını söyledi.

Reklam
Reklam