Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Malatya’dan gelen 10 yaşındaki bir çocuğa kalın bağırsaktan alınan parçayla mesane yapıldı.
Hastane Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Üroloji Uzmanı Prof.Dr. Savaş Demirbilek, daha önce 7 defa ameliyat geçiren Kadir Sarıgül’ün elinde torba ile dolaşmak zorunda olmadığını açıkladı.
Malatya’da oturan Kadir Sarıgül, doğumunda mesanesiz doğdu. Kadir Sarıgül’ün doğumunda Malatya İnönü Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Demirbilek, 1-2 cm büyüklüğündeki mesane yerine ameliyatla dikti. Aradan geçen süre içinde 7 defa ameliyat olan Kadir Sarıgül sağlığına kavuşamadı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde göreve başlayan Demirbilek’in Malatya’dan hastası olan Kadir Muğla’ya gelerek Muğla’da Prof. Dr. Savaş Demirbilek tarafından gerçekleştirilen cerrahi operasyon sonrası kalın bağırsağından alınan parça ile mesane yapıldı.
Prof.Dr. Savaş Demirbilek, hastalık hakkında şu bilgiyi verdi: “Bu hastalığın orijinal ismi mesane extrofisi, daha açık bir şekilde söylersek mesane hiç oluşmamış. Doğumunda çok küçük 1-2 cm ve orta hattı hiç kapanmadan gelmiş dünyaya. İlk başta mesane hacminin olmaması ilerideki durumu da ilgilendiriyor. Ama bunu 10 yıl önce Malatya’da görev yaparken yeni doğan bölümünde başarılı bir şekilde kapattık. Bu yaşa kadar belki ameliyat olması gerekiyordu ama hasta birçok yere başvurmuş. Ameliyatı konusunda olumlu bir cevap alamamış. En son olarak bizim bu ameliyatı yapabileceğimiz düşüncesi ile Malatya’dan Muğla’ya geldi. Mesanesi 80-100 cc hacmine ulaşmıştı. 10 yaşındaki bir çocuk için çok küçük bir mesane kapasitesi. Haliyle çişini hiç tutamıyor, bu yaşa kadar bezli geçmiş. Çocuğun sosyal yaşamı açısından çok önemli."
Çocuğun bu yüzden içine kapanık bir yaşam sürdüğünü anlatan Demirbilek, şunları söyledi: "Kalın bağırsaklarını kullanarak mesanesini yeni baştan yaptık. Elimizdeki mesaneden ise Mesane Boynu Konstrüksiyonu dediğimiz ameliyatı uyguladık. Aynı zamanda böbreklerinde idrar kaçağı vardı. onu önlemeye yönelik operasyonu yaptık. Ayrıca, Kadir’in pipisini düzeltici ve büyütücü bir operasyon yaptık. Bunların hepsi tek seansta gerçekleştirildi. Şu an durumu iyi, hedefimiz bezsiz bir şekilde dolaşmasını sağlayabilmek. Şu an 2-3 saat Kadir çişini tutabiliyor, bezsiz olarak bunu daha başarılı olarak 4 saate çıkaracağız. Yani 4 saatte bir kendi hissederek tuvalete gidecek, yapabildiği kadarını yapacak, yapamadığını bir katater aracılığı ile yaptığımız yeni mesane taktığımız katater ile atacak. Hedef bezsiz altını tutar bir şekilde toplumsal yönden adapte olacak şekilde yaşamını sürdürmesine yardımcı olmaktı. Biz bunu başardık. Mesanesi olmayan ve altları bezli dolaşan çocuklar koku vesaire gibi problemleri var. Diğer çocuklar tarafından dışlanıyorlar, o çocuklarla oynayamıyorlar. Bu çocuğun psikolojik gelişimi açısından çok önemli. Kadir artık bundan sonra arkadaşları ile oynayabilecek ve okuluna daha rahat gidebilecek”
Ameliyatla mesaneye kavuşan Kadir Sarıgül sevincini doktoru ile paylaşırken sözlerine şöyle devam etti: “Artık sokakta ve okulda arkadaşlarım ile oyun oynayabileceğim. Daha önce çişimi tutamadığım için altımda bez ile dolaşıyordum ve koku yapıyordu. Şimdi ameliyattan sonra 2 saatte bir tuvalete gidiyor ve çişimi yapabiliyorum. Daha önce 7 defa ameliyat oldum fakat sağlığıma kavuşamamıştım. Malatya’dan Muğla’ya gelerek ameliyatım başarıyla tamamlandı”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz