"Kaliteli pamuk üretmeliyiz"

ŞANLIURFA (İHA) - Dış Ticaret Standardizasyon Genel Müdürü Müslüm Demir, GAP'ta pamukta daha kaliteli üretime geçilmesi gerektiğini söyledi. Pamuk sezonu başlarken karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri konulu toplantı Şanlıurfa Ticaret Borsası'nda yapıldı. Toplantıya Dış Ticaret Standardizasyonu (DTS) Genel Müdürü Müslüm Demir, DTS Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Zihni Doğan, DTS Grup Başkanı Ali Akan ve Ticaret Borsası Genel Sekreteri M. Emin Güllüoğlu'nun yanı sıra üreticiler ile çırçır fabrikalarının sahipleri katıldı.

Reklam
Reklam

Toplantının açılışında konuşan DTS Genel Müdürü Müslüm Demir, Güneydoğu pamuğu ile Ege pamuğu arasındaki farkın giderek açıldığını ve bunun fiyatlara da yansıdığını belirterek, bu konuya çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Türkiye'de bölgeler arasında yaşanan pamuktaki farklılığı ortadan kaldırmak için istişare kurulu oluşturduklarını anlatan Demir, gelecek günlerde kurulun yapacağı toplantıyla bölgeler arası farkı önlemek için çalışmalar yapacağını kaydetti. Dış Ticaret olarak kendilerinin mevzuat konusunda gerekli düzenlemeyi yapacaklarını, çiftçilerin de üzerlerine düşen görevi yerine getirmelerini isteyen Demir, "Bölgede sadece pamukta çalışmak üzere 6 ziraat mühendisi ataması yapacağız. Bu arkadaşlarımız sadece pamuk üzerine çalışıp, bu sorunu gidermeye çalışacak. Ancak üreticilerimizin de kaliteli üretim için ellerinden geleni yapmaları gerekiyor" dedi.

"70 TRİLYON TL GİDİYOR" Şanlıurfa Ticaret Borsası Genel Sekreteri M.Emin Güllüoğlu da, Türkiye'de üretilen 2.3 milyon tonluk pamuğun 700 bin tonunun Şanlıurfa'da üretildiğini belirterek, "İzmir standart beyaz pamuğun fiyatı 1 milyon 800 bin lirayken Şanlıurfa pamuğu 1 milyon 400 bin lira. Aradaki 400 bin liralık farkın 150 bin lirasını kalite farkına kabul edersek, geriye kalan 250 bin liranın suni fiyat farkı ve istem dışı sebeplerden Şanlıurfa'mızdan yaklaşık 700 trilyon uçup gidiyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYMALIYIZ" DTS Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Zihni Doğan ise, Türkiye'de pamuk sektöründe yaşanan çeşitliliğin üretimi olumsuz yönde etkilediğini söyledi. GAP pamuğu, Ege pamuğu gibi ayrımların bölge pamukçuluğuna büyük zarar vereceğini belirten Doğan, "Türkiye'de tek tip üretim yapılmalı. Biz bu konuda çalışmalar yapmalıyız" dedi. GAP Bölgesi'nde kaliteli pamuk üretimi için çiftçiden çırçır tesisçisine varana kadar hep birlikte taşın altına elin sokulması gerektiğini kaydeden Doğan şunları söyledi:

"Eğer bölgeme pamukçuluğun ölmesini istemiyorsak mutlaka el ele vererek soruna çare aramalıyız. Bu da kaliteli tohum, kaliteli üretim, iyi depolama, iyi çırçırlama ve iyi ambalajlamadan geçer. Bunu yaptığımız takdirde sıkıntıları önemli ölçüde ortadan kaldırırız" ifadelerini kullandı.