Kalıtımsal kalın bağırsak hastalığı uyarısı

Ailesel aktarımlı kalın bağırsak hastalığının kalıtımsal bir hastalık olduğu ve hastalığın erken yaşlarda tedavi edilmemesi durumunda kansere dönüştüğü bildirildi.

25 Aralık Devlet Hastanesi Genel Cerrahı Opr. Dr. Çağatay Demirci, Familial Adenomatöz Polipozis Koli'nin ( Ailesel aktarımlı kalın bağırsak hastalığı) kalıtsal kökenli ve çok ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu belirtti. Opr. Dr. Demirci, "Diğer bağırsak kanserleri gibi 60'lı yaşlarda ortaya çıkan bir durum değildir. Baskın genlerle geçiş olması durumunu daha hassas kılmaktadır. Çünkü bir kişide tespit edildiğinde mutlak yakın aile bireylerinin de en kısa zamanda tarama programına alınması gerekir. Tespit edildiğinde ise en kısa zamanda tedavi edilmelidir, çünkü sonuç kaçınılmaz bir şekilde erken yaşlarda kanserleşmedir" dedi.
10 bin kişi de bir sıklıkta görülen hastalığın genelde tanı konma yaşının 25 olduğunu kaydeden Opr. Dr. Demirci, hastalığın kalıtımsal ve kanser öncüsü bir hastalık olduğunu dile getirdi. Hastalığın belirtileri arasında dışkı kanalından kanama, karın ağrısı, ishal ve sümüksü kıvamda dışkılama şeklinde şikayetler olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Demirci, hastalığın belirtilerinin 30'lu yaşlarda ortaya çıktığını ancak bu şikayetlerin sıklıkla artık kanserleşmiş durumun bulguları olduğunu vurguladı. Hastalığın tedavi edilmediğinde 40'lı yaşlarda artık kanserleşmiş olduğunu belirten Opr. Dr. Demirci, "Hastalık kalıtımsal olduğundan birinci derece akrabalar 10-12 yaşından itibaren mutlak tarama programına alınmalıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Hastalığın tanı ve taramasında üç yöntemin kullanıldığını ifade eden Opr. Dr. Demirci, şunları söyledi:

"Kolonoskopi (kameralı fiberoptik cihazlarla inceleme), baryumlu kolon grafisi (ilaçlı bağırsak filmi) ve göz muayenesi ile hastalığın tanı ve taraması yapılıyor. Özellikle çocukluk çağında kullanılabilecek göz muayenesi en az rahatsız eden yöntemdir. Bu yöntemle gözde ağ tabakanın epitel dokusundaki kalınlaşma incelenir. Bu yöntemle hastalık doğumdan hemen sonra dahi tespit edilebilir. Polipler aynı zamanda mide, on iki parmak bağırsağı ve ince bağırsakta da görülebilir. Midedekilerde kanserleşme görülmez."

Tedavi edilmediğinde her hastada kanser gelişeceğini vurgulayan Opr. Dr. Demirci, hastalığın tedavisi ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Hastalığın kanserleşmesini önlemenin tek yolu tüm kısımlarıyla beraber kalın bağırsağı ve dışkılama kanalının mukozasını çıkarmaktır. Şikayetleri oluşmadan tespit edilen vakalarda bu tedaviyi kabul ettirmek zorluklar içermektedir. Ancak hastalığın ciddiyeti ve sonuçları hastalara mutlak aktarılmalıdır. Cerrahi uygulanan hastalarda poliplerin yanı sıra kanserler de tespit edilebilir. Bu hastalara şua tedavisi ve kanser ilaç tedavisi uygulanmaktadır."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: