Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz:

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 10'uncu Beş Yıllık Kalkınma Planı'na ilişkin, "Uzun bir zamandır üzerinde çalışıyoruz....

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 10'uncu Beş Yıllık Kalkınma Planı'na ilişkin, "Uzun bir zamandır üzerinde çalışıyoruz. Son aşamalarına gelmiş durumdayız. Hükümetimiz önce tartışacak ardından Meclisimize göndereceğiz. 2023 vizyonumuzun ilk 5 yılını oluşturacak olan koruyucu planımızı önümüzdeki haftalarda paylaşacağız" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Swiss Otel'de düzenlenen ve Kalkınma Bakanlığı ile Dünya Bankası Türkiye Ülke Ofisi tarafından hazırlanan 'Türkiye: Ekonomik Dalgalanma Boyunca İşgücü Piyasalarının Yönetimi Raporu'nun tanıtım toplantısına katıldı. Çelik, yaptığı konuşmada, küresel krizin bütün ülkeleri etkilediğine dikkati çekerek, "Finans sektöründe başlayan krizin hızla diğer alanlara yayılması pek çok ülkede hükümetlerin el değiştirmesine kadar kronik sorunlara neden oldu" dedi.

Reklam
Reklam

Gereken tedbirlerin alınmaması durumunda işsizliğin önümüzdeki 10 yılı da etkileyecek bir güce sahip olduğunu belirten Çelik, kriz nedeniyle işsizler ordusuna milyonlarca kişinin eklendiğini ve dünyadaki işsiz sayısının 200 milyonu aşarak rekor sayıya ulaştığını bildirdi. Çelik, 900 milyon çalışanın günlük 2 doların altında bir gelirle yaşadığını söyleyerek, Dünya Bankası'nın raporuna göre mevcut işsizlik oranlarını korumak için önümüzdeki 15 yıl içinde 600 milyon ilave istihdamın oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'de de son finans krizinin etkilerinin 2009 yılından itibaren hissedildiğini anlatan Çelik, Türkiye'nin toparlanmasının çabuk ve güçlü bir şekilde gerçekleştiğini bildirdi. Bunda, krizle eş zamanlı olarak uygulamaya konulan işgücü piyasasına yönelik sonuç odaklı politikaların etkili olduğunu belirten Çelik, bu çerçevede aktif işgücü programları ile beşeri sermayenin, piyasanın ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip milyonlarca ilave istihdamın oluşturulduğunu söyledi. Çelik, "Aktif işgücü programlarımızdan yararlanan kişi sayısı 2009'dan bu yana 1 milyon 300 bin kişiyi aştı. Tahsis edilen kaynak ise bu dönem için 5.5 milyar dolar. Öte yandan, basit işgücü programlarını da eş zamanlı olarak devreye koyduk ve işsizlik sigortası, kısa çalışma ödeneği gibi uygulamalar sayesinde kriz döneminde büyük işgücü kayıplarının önüne geçtik" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"TARIMDA YÜZDE 85'LERE VARAN KAYITDIŞILIK SÖZ KONUSU"

Kalkınma Bakanı Yılmaz ise, kadınlar, gençler, yoksul kesimler, engellileri dikkate alan bir istihdam politikasının oluşturulması gerektiğine dikkati çekerek, insan odaklı bir kalkınma kavramının her şeyden önce bunu gerektirdiğini dile getirdi. Yılmaz, "2007-2012 dönemini değerlendirirseniz 4 milyon 83 bin yeni iş kolu kuruldu. Bu çok büyük bir rakam, bu yeni istihdamın yüzde 48'i kadın istihdamı" dedi.

Kadınların işgücüne katılım oranının düşük olduğunu belirten Yılmaz, yeni istihdamdaki paylarının yüzde 50 civarlarında olduğunu bildirdi. İstihdamın kalitesinin artırıldığına dikkati çeken Yılmaz, "Kayıtdışı istihdamın toplam istihdama payı yüzde 45.4 iken 2007'de, bu oran 2012 yılında yüzde 39'a kadar gerilemiş. Aslında tarım sektörünün burada bir ağırlığı var. Tarımda yüzde 85'lere varan bir kayıtdışılık söz konusu" dedi.

İstihdam konusuna Kalkınma Bakanlığı olarak çok büyük önem verdiklerini bildiren Yılmaz, bu konuda istihdam değerlendirme toplantılarının yapıldığını söyledi. Yılmaz, "Bugünlerde hazırlamakta olduğumuz 10'uncu 5 yıllık kalkınma planı çok önemli. Uzun bir zamandır üzerinde çalışıyoruz. Son aşamalarına gelmiş durumdayız. Hükümetimiz önce tartışacak ardından Meclisimize göndereceğiz. 2023 vizyonumuzun ilk 5 yılını oluşturacak olan koruyucu planımızı önümüzdeki haftalarda paylaşacağız" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: