Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: "Türkiye'de O Kadar Çok Provokasyon Yapıldı Kibiraz Da 'aşılandık' Diye Düşünüyorum"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye'de o kadar çok provokasyon yapıldı ki biraz da 'aşılandık' diye düşünüyorum" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Türkiye'de o kadar çok provokasyon yapıldı ki biraz da 'aşılandık' diye düşünüyorum" dedi.

Bingöl'de bulunan Bakan Cevdet Yılmaz, Bingöl Polisevi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kendi içindeki meselelerini artık geride bırakması gerektiğini belirterek, huzur ve refah için devam eden çözüm sürecinin çok önemli olduğunu söyledi.

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin gelişimi ve güçlenmesine karşı olanların olabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Ben inanıyorum ki Türkiye kim ne derse desin er veya geç bu meseleleri geride bırakacak ve çok daha emin bir şekilde yoluna devam edecektir. Provokasyonlara gelmemek gerekir. Türkiye'de o kadar çok provokasyon yapıldı ki, biraz da 'aşılandık' diye düşünüyorum. Alıştık bunlara... Yani vatandaş da bunları artık daha rahat görebiliyor, değerlendirebiliyor. Dolayısıyla bunlara gelmeden yolumuza devam edeceğiz. Burada Bingöl halkının desteğini, bütün sivil toplumuyla değişik kesimleriyle, medyasıyla ve her kesimiyle bu sürece destek vermelerini beklediğimi ifade etmek istiyorum."

Reklam
Reklam

-10. Kalkınma Planı-

Son dönemde yürütülen en önemli çalışmanın "10. Kalkınma Planı" çalışması olduğunu belirten Yılmaz, bu planla ilgili hazırlıkların devam ettiğini bildirdi.

  1. Kalkınma Planı çalışmalarının 2013 yılında sona ereceğini anımsatan Yılmaz, şöyle dedi:

    "10. Kalkınma Planı'nın yazım aşamasını geçmiş durumdayız, taslağını çıkarıyoruz. Hükümet düzeyinde bu ele alınacak, tartışılacak ardından meclise gidecek. Planlar, biliyorsunuz meclis kararı olarak yayınlanan ve yürürlüğe giren dokümandır. İnşallah meclisimizin onayıyla mayıs ve haziran ayında mecliste tartışılıp yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Planımızın özünü yenilikçilik ve girişimcilik oluşturuyor. Son 10 yılda çok önemli mesafeler alındı. 230 milyar dolarlık bir ekonomiden geçen yıl itibariyle 800 milyar dolarlık bir ekonomiye ulaşıldı. Bu rakam henüz kesinleşmiş değil, nisanın başında tam rakamlarımız çıkacak ama aşağı yukarı söylüyorum 800 milyar dolara ulaştı. İhracatımız bu dönemde 4 kat arttı. 36 milyar dolardan geçen yıl itibariyle 152,5 milyar dolara ulaştı. Araştırma ve geliştirmeye yaptığımız harcamalar 5 kat arttı. Bütün bu rakamlar bize şunu gösteriyor; buna devam edebiliriz. İşte yollarda yaptıklarımız, sağlıkta yapılanlar, sektörel bazda birçok gelişmeleri de ilave edebiliriz."

    -"Hedef yüksek gelir düzeyi"-

    Bakan Yılmaz, yapılan ciddi atılımlarla Türkiye'nin ekonomik anlamda adeta bir sıçrama gösterdiğini, alt orta gelir düzeyinden, yüksek orta gelir düzeyine geldiğini kaydetti.

    "Türkiye ciddi bir atılım yaptı bir sıçrama gerçekleştirdi adeta. Türkiye, alt orta gelir düzeyinde bir ülke olmaktan çıkıp yüksek orta gelir düzeyinde bir ülke haline geldi. Hedefimiz, orta gelir düzeyinden çıkıp yüksek gelir düzeyine geçiş yapmak. 2023 vizyonumuzu da bu şekillendiriyor. Nitelikli insan ve güçlü toplumu öngörüyoruz" diyen Bakan Cevdet Yılmaz, Türkiye'de doğal kaynaklar, madenler ve başka birtakım fırsatlar olduğunu ancak ülkenin esas sermayesinin genç dinamik insan yapısı olduğunu ve buna her türlü yatırımı yapacaklarını dile getirdi.

    -Kriz dönemlerinde reform yapmak daha kolay-

    Türkiye'nin önündeki 10 yılın çok önemli olduğuna işaret eden Bakan Yılmaz, bu sürenin heba edilmemesi gerektiğini söyledi.

    Yılmaz, krizlerin kötü olduğunu ancak kriz dönemlerinde reform yapmanın daha kolay olduğunu da vurgulayarak, şöyle dedi:

    "Kriz yaşamadan reform yapmaya devam etmemiz gereken bir dönemdeyiz. Şimdi krizler çok kötü şeyler ama bir tek faydası var. Kriz dönemlerinde reform yapmak daha kolay hale geliyor. Fakat asıl maharet kriz yaşamadan bunu becerebilmektir. Türkiye son 10 yılda bunu becerdi, ortaya koydu. Önümüzdeki 10 yılda da inşallah bunu yapacak. Kalkınma planlarımızın en önemli unsurlarından birini de bu oluşturuyor.

    Bir bilgi stratejisi toplumu hazırlıyoruz. Biliyorsunuz artık dünyada ekonomiler bilgi tabanlı hale geldi. Artık üretim faktörleri içerisinde toprağın, teknik alet edevatın payı azaldı. Esas üretim faktörü bilgidir. Bunu başaranlar bilgi tabanlı bir ekonomi oluşturanlar 21. yüzyılda öne geçecek, bunu yapamayanlar, beceremeyenler de geri kalacaklar. Dolayısıyla bilgi toplumu stratejimizi de yeniliyoruz. Burada da büyüme ve istihdam odaklı bir şeklide yapıyoruz. Bilgi topluluğu derken sadece bilgi, iletişim teknolojilerini kastetmiyorum. O işin bir parçası. Esas bütün süreçleri kamusal olsun, özel sektörde olsun bütün süreçleri bilgi toplumu perspektifi içinde yeniden düşünüyoruz ve yeniden tasarlıyoruz."

    Muhabir: Abdullah Çelik-Naim Boşkut/Özgür Ayaydın

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: