Kalkınma Bakanı Yılmaz Diyarbakır’da Gap Eylem Planı Revizyonu Toplantısına Katıldı

Diyarbakır’da düzenlenen GAP Eylem Planı Revizyon Toplantısı’na katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Silvan Barajı'na yönelik...

Diyarbakır’da düzenlenen GAP Eylem Planı Revizyon Toplantısı’na katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Silvan Barajı'na yönelik yapılan saldırıları halkın ekmeğine karşı yapılan saldırı olarak gördüğünü söyledi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığında Diyarbakır’da düzenlenen GAP Eylem Planı Revizyon toplantısına Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan mülki amirler katılırken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da eşlik etti. Açılış konuşması yapan Bakan Yılmaz, GAP Eylem Planı ile birlikte öncelikle GAP Bölgesi yatırımlarının merkezi bütçe içindeki payı yüzde 7’den yüzde 14’e yükseldiğini, 2007 yılında yüzde 62,2 olan GAP’ın genel nakdi gerçekleşmesi dört yılda yüzde 86’ya ulaştığını söyledi. Bakan Yılmaz, GAP illerinde 2008 yılında yüzde 78,8 olan hastanede doğum oranının 2011 yılında yüzde 91,2’ye yükseldiğini belirterek şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Anne ölüm oranı 2008 yılında yüz binde 38 iken, 2011 yılında yüz binde 19,7'ye düşmüştür. Bebek ölüm oranı 2009 yılında binde 20 iken, 2011 yılı sonunda binde 14'e düşürülmüştür. Ekonomik Kalkınmanın Gerçekleştirilmesi ana ekseninde yer alan ve ilk defa Eylem Planı ile uygulanan Cazibe Merkezleri Destekleme Programı’na 2008 yılında pilot il olan Diyarbakır’da, 2010 yılında da Şanlıurfa’da başlanmış; iki ildeki uygulamalar için 155 milyon TL kaynak aktarılmıştır. 2009 yılında uygulamaya konulan teşvik sistemi kapsamında Diyarbakır’da sabit yatırım tutarı 819 milyon TL olan ve 4.646 kişilik istihdam öngörülen 206 adet teşvik belgesi verilmiştir. Şanlıurfa’da ise sabit yatırım tutarı 1,4 milyar TL olan ve 4.882 kişilik istihdam öngörülen 203 adet teşvik belgesi düzenlenmiştir. Yeni Teşvik sisteminin olumlu etkileri ile bölgede yatırımların artması beklenmektedir. Diyarbakır ve Şanlıurfa’da 250’şer işletmeye ulaşılarak 30’ar milyon TL kredi desteği verilmesi öngörülmüştür. Her iki ilde de hedef aşılmış, Diyarbakır’da 2.044 işletme için 114,2 milyon TL’lik kredi desteği, Şanlıurfa’da ise 639 işletme için 56 milyon TL destek sağlanmıştır.”

Reklam
Reklam

“DİYARBAKIR 21 YAŞINDA GENÇ BİR DELİKANLI GİBİ”

Bakan Cevdet Yılmaz Türkiye’nin ortalama yaşını 29.7 olduğunu belirterek, “Bu bölgelerimiz Türkiye ortalamasına göre çok daha genç. Örnek olarak Diyarbakır’ın ortalama yaşı 21.4 yani 21’inde bir delikanlı. Şanlıurfa ise 18.7 yaşın altındadır. Bu rakamlar buralarda yapmamız gereken yatırımları ve ne kadar genç potansiyele sahip olduğumuz gösteriyor. TÜİK verilerine göre; 2009 yılında GAP Bölgesi’nde yüzde 17,4 olan işsizlik oranı, 2011 yılında yüzde 11,7’ye düşmüştür. Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri için 2009 yılında yüzde 18,8 olan işsizlik oranı ise 2011 yılında yüzde 8,3 olarak belirlenmiştir. Bütün bu gelişmelere ve birçok eylemde hedeflere ulaşılmış, hatta aşılmış olmasına rağmen, plan kapsamındaki bazı projeler henüz tamamlanamamıştır. Bugüne kadar kurumlara sadece Eylem Planı kapsamındaki yatırımları için 18 milyar TL tahsis edilmiştir. 2008-2011 döneminde 12 milyar TL harcama yapılmıştır. Bütün GAP Bölgesinin 2002 yılında 700 milyon dolar bile değildi ama geçen yıl 6.9 milyar Dolar ihracat yaptı. 10 misli artmış. GAP bölgesi Türkiye için bir yük değil, bir fırsat, bir varlıktır. Buraya yaptığımız yatırımlar mutlaka karşılığını göreceğimiz yatırımlardır. GAP’a yapılan yatırımlar bütün Türkiye’nin faydalanacağı yatırımlardır” dedi.

Reklam
Reklam

“SİLVAN BARAJI PROJESİ BÖLGENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK”

Silvan Barajı projesinin bölgenin kaderini değiştireceğine dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Bu proje ile artık vatandaşımız enerjiye fazla para vermeyecek. Ama ben buradan bir üzüntümü belirtmek isterim. Silvan gibi bir projeye saldırılar oluyor. Bana göre bu saldırı halkın ekmeğine yapılmış bir saldırıdır. Bu saldırıları hiçbir şekilde tasvip etmediğimizi belirtmek istiyorum ve halkımızın da çok net tepkisini koyması gerektiğini düşünüyorum. Fakat şu var ne olursa olsun kim ne yaparsa yapsın biz doğru bildiğimizi yapmaya devam edeceğiz. Halkımızın ve ülkemizin yararına olan bu yatırımları bütün fedakarlıklar ile yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Toplantının geri kalanı basına kapalı olarak devam ederken, GAP projesi kapsamında devam eden ve yapılacak olan yatırımlarla ilgili değerlendirme yapacakları öğrenildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: