Kalkınma Bakanı Yılmaz Kilis'te

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, iç karışıklığın ardından Suriye'nin adeta yeniden inşa edileceğine değinerek, "hem siyasi hem de ekonomik olarak. O

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, iç karışıklığın ardından Suriye'nin adeta yeniden inşa edileceğine değinerek, "hem siyasi hem de ekonomik olarak. O süreçte de Kilis başta olmak üzere sınır illerinin çok önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum" dedi.

Bakan Yılmaz, Kilis programı kapsamında, Suriyelilerin kaldığı konteyner kenti ziyaret etti. Burada Suriyeli vatandaşlarla sohbet eden Yılmaz, kreşte eğitim gören çocuklara çikolata ikram edip onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Konteyner kentin ardından kent merkezine geçerek Vali Süleyman Tapsız'ı ziyaret eden Bakan Yılmaz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, konteyner kentteki durumu görünce (verilen hizmetler), Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak iftihar ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Suriye'de yaşayanların büyük bir sıkıntı içerisinde olduklarını belirten Yılmaz, "Bunlar tabii tarihi dönemler. Suriye'de yaşayan kardeşlerimiz çok büyük sıkıntılar içindeler. Onlara Türkiye olarak ve Kilis olarak gösterdiğimiz misafirperverlikten dolayı gerçekten iftihar ediyorum. Bir taraftan bizim maneviyatımızı, kültürel değerlerimizi gösteriyoruz, bir taraftan da aslında gelecekte çok büyük güçlü bağların temelini oluşturmuş oluyoruz" dedi.

Bakan Yılmaz, konteyner kentte çocuklara ve genç kızlara verilen eğitimlere de değinerek, kentteki okul ve ibadethane gibi yapılar ve fiziki koşulların Suriyelilerin her türlü ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu vurguladı.

"Gönül arzu eder ki bir an önce bu sıkıntılar bitsin, Suriye'ye barış huzur gelsin" diyen Bakan Yılmaz, "Oradaki kardeşlerimiz evlerine yurtlarına dönsünler ama bugünkü şartlar altında biz onlara kucak açmak ve onlara bu tarihi görevimizi yerine getirmek durumundayız. Bunun en güzel şekilde yapıldığını görmekten büyük memnuniyet duydum. Bu anlamda Kilis halkına da teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Suriye'de yaşanan sıkıntıların geçici olduğunu ve gelecekte Suriye'ye huzur geleceğini dile getiren Yılmaz, sonuçta Suriye halkının iradesinin tecelli edeceğini ve o doğrultuda bir yönetim oluşacağını kaydetti.

Suriye'de yaşanan sıkıntılar bittiğinde ülkede yeniden bir imar ve inşa dönemi başlayacağını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Suriye adeta yeniden inşa edilecek, hem siyasi hem de ekonomik olarak. O süreçte de Kilis başta olmak üzere sınır illerinin çok önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum. O duruma şimdiden zihinsel olarak hazırlanmakta fayda var. Suriye'nin yeniden inşa edileceği o dönemlerin ekonomik olarak da kalkınma anlamında da bu bölgelerimize çok önemli faydaları olacak. Dediğim gibi Suriye halkıyla aramızda güçlü bağlar bu vesileyle daha da pekişmiş olacak. Özellikle bir kriz durumundayız ama bu krizin olumlu yönlerini de olabildiğince değerlendirmek gerekiyor. Burada gelen kardeşlerimizin Türkçe öğrenmesi, onlardan daha fazla bizim Arapça öğrenmemiz, arada bir takım bağlar kurulması, bir takım ilişkiler geliştirilmesi, geleceğimiz adına bence son derece olumlu gelişmeler. Bütün emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Reklam
Reklam

-Mali destek programları

Bakan Yılmaz, Kilis'e gelme nedenlerinden birisinin Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde faaliyet gösteren İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın 2013 yılı Mali Destek Programları'nı açıklamak olduğunu belirterek, programa başvuruların bugün itibarıyla başladığını söyledi.

Özel sektöre yönelik 2 ve kamuya yönelik 3 mali destek programı hazırladıklarını, bu destek programları kapsamında tahsis edilecek toplam kaynak tutarının 19 milyon TL olduğunu aktaran Yılmaz, "Bir taraftan bölgenin rekabet gücünü artırmaya çalışıyoruz, bir taraftan da bölge içi dengesizlikleri azaltmaya çalışıyoruz. 19 milyon liralık kaynak tutarı, proje sahiplerinin de koyacağı parayla yaklaşık 40 milyon liralık bir yatırımı bölgede harekete geçireceğiz" diye konuştu.

Kilis'in teşvik programında 5. bölgede bulunmasının "tarihi bir fırsat" olduğunu ifade eden Yılmaz, "Gaziantep ekonomik havzasının gelişmesi ve güçlenmesi için bir fırsat. Bunu da en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

"En büyük sermayemiz insan gücümüz" diyen Yılmaz, Kilis'in eğitimde iyi bir noktada bulunduğunu söyledi. Kilis'te 2012 yılı için eğitim yatırımlarına 18,5 milyon lira, merkezi araştırma laboratuvarlarına 1,9 milyon lira yıllık yatırım ödeneği ayrıldığını aktaran Yılmaz, dış ticaret rakamlarına bakıldığında da Kilis'in ticaretinin güçlendiğinin görüldüğünü belirtti.

Yılmaz, sınır ticaretinin Kilis ve bölge illeri için çok önemli bir potansiyel olduğuna da değindi. Sosyal Destek Programı projeleri için son 5 yılda Kilis'te 227 projeye 22 milyon TL kaynak tahsis ettiklerini anlatan Yılmaz, kentte ve bölgede çok sayıda yatırımın devam ettiğini sözlerine ekledi.

Vali Tapsız, Bakan Yılmaz'a ziyaret sonunda yöresel zeytinyağı hediye etti.

Bakan Yılmaz, Valiliğin ardından Kilis 7 Aralık Üniversitesi'ni ziyaret ederek, öğrencilerle bir araya geldi, yabancı uyruklu öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Burada aşure ikram edilen Bakan Yılmaz, Rektör Prof. Dr. İsmail Güvenç'le makamında bir süre sohbet etti.

Reklam
Reklam

Muhabir: Orhan Çiçek - Ahmet Ekinci / Sevil Çelik

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: