TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının bütçesi üzerinde sunum yapan Bakan Yılmaz, kalkınma çalışmalarında hedeflerinin uzun vadeli olduğunu söyledi. OECD ülkelerinde son 30 yılda alt ve üst gelir grupları arasındaki farkın giderek açıldığını anlatan Yılmaz, Türkiye'nin gelir eşitsizliği en çok azalan ülkelerin başında geldiğini söyledi.
Küresel krizin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen dünya ekonomisinin henüz bir istikrar sağlayamadığına vurgu yapan Yılmaz, "Kriz evre değiştirdi" diyerek şöyle devam etti:
-"KRİZ EVRE DEĞİŞTİRDİ"-
"Son 2 yılda kaydedilen ortalama yüzde 8,8 oranındaki büyümeyle Türkiye dünyada krizden başarıyla çıkan sayılı ülkeler arasında yer aldı. Ekonomide yurt içi ve dış talep arasında yeniden dengelenme süreci yaşanmıştır. Yılın son çeyreğinde yurt içi talepte öngörülen canlanmayla yılın tamamında GSYH büyümesinin yüzde 3,2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 2011 yılının aynı dönemine göre; tarım dışı işsizlik oranı 0,6 puan azalarak yüzde 11,3'e, genç nüfusta işsizlik oranı ise 1,4 puan azalarak yüzde 17,2'ye gerilemiştir. İstihdam olanaklarındaki iyileşmenin devam etmesiyle, 2012 yılının tamamında işsizlik oranının yüzde 9'a gerilemesini beklemekteyiz.
İhracatta ülke ve pazar çeşitlenmesine gidilerek AB ülkelerindeki ekonomik sorunlara rağmen başarılı bir performans ortaya konuldu. Bunun sonucunda cari açık önemli miktarda azaldı. 2011 yılında 77 milyar dolar olarak gerçekleşen cari işlemler açığı, 2012 yılı Eylül ayında yıllandırılmış olarak 55,8 milyar dolara geriledi. 2012 yılı Ocak-Eylül döneminde dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 23 azaldı. Dış ticaret açığındaki azalma enerji ve altın ticareti hariç tutulduğunda yüzde 32'ye ulaştı. 2011 yılında yüzde 10 olarak gerçekleşen cari işlemler açığının GSYH'ya oranının, OVP'de 2012 yılı sonunda yüzde 7,3'e ineceği tahmin edilmektedir."
Küresel ekonomide devam eden belirsizlik ve risklere rağmen önümüzdeki 2 yıllık orta vadeli hedeflerinin büyüme olduğunu ifade eden Yılmaz, 2013 yılında ekonominin yüzde 4 oranında büyümesinin hedeflendiğini, işsizlik oranında ise yüzde 8,9 olmasının beklediklerini söyledi. 2013 yılında, sektörel olarak eğitim, sağlık, teknolojik araştırma, ulaştırma, içme suyu, adalet hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik altyapı yatırımlarına öncelik verildiğini belirten Yılmaz, "GAP, DAP, KOP ve DOKAP kapsamındaki işlere; bölünmüş yol, hızlı tren, metro, havalimanı ve terminal binaları, büyük ölçekli deniz limanı gibi ulaştırma projelerine; içme suyu projelerine, şehir hastaneleri, okul yapımları, yeni kurulan üniversitelerin altyapı ve fiziki mekan ihtiyaçlarına, afetlerle ilgili projelere ödenek tahsisinde öncelik verilmektedir" dedi.
Kalkınma Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında, bakanlığa bağlı kuruluşlar olan Türkiye İstatistik Kurumu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın bütçeleri de görüşülecek.
ANKA