Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile UNDP Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) işbirliğiyle Diyarbakır, Batman ve Siirt'te yürütülen 37 milyon dolar maliyetli "Kırsal Kalkınma Projesi" ile uluslararası tarzda, çağdaş, modern ve kendine özgü çalışmalar yapılıyor. IFAD'ın örnek olarak gösterdiği proje, gelişmekte olan ülkelerde uygulanacak.
Diyarbakır, Batman, Siirt Kalkınma Projesi (DBSKP) Bölge İdarecisi Murat Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan projenin, Birleşmiş Milletlere bağlı kredi finansmanı sağlayan bir birim olan IFAD'ın (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu) desteğiyle hayata geçirildiğini söyledi.
Proje için 2007 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve IFAD arasında kredi anlaşması imzalandığını, 2008 yılında da projenin ilk faaliyetlerine başlandığını kaydeden Akbaş, IFAD'ın Türkiye'de herhangi bir birimi olmadığı için Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) aracılığıyla Türkiye'deki projenin yönettiğini bildirdi.
Projeyi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, IFAD, UNDP Türkiye Ofisi ve Diyarbakır merkezli proje yönetim biriminin yürüttüğünü, projenin hedefinde 3 ildeki bütün köylerin bulunduğunu bildiren Akbaş, Gıda Tarım ve Bakanı Mehdi Eker'in projeye, bölgenin kırsal kalkınma olan ihtiyacı ve projenin artı değerinin bölgede çok etki yaratacağından dolayı çok önem verdiğini vurguladı.
-Proje kırsalda yaşayan yoksullara yönelik-
Proje ile 3 ilde, tarımsal üretimin ve gelir düzeyinin artırılması, kırsal istihdam alanlarının genişletilmesi, bütün çiftçilerin bireysel ve toplu olarak girişimde bulunmaya teşvik edilmesinin amaçlandığına işaret eden Akbaş, sosyal yapıya yönelik altyapının iyileştirilmesi, kırsal kesimdeki yoksul kesim halkın güçlendirilmesi, kırsal kesimdeki yoksul kadın ve erkeklerin yaşam koşullarının iyileştirilmesinin hedeflendiğini belirtti.
-Proje maliyeti 37 milyon dolar-
Projenin 2012 yılı sonuna kadar yürütülmesinin amaçlandığını, ancak uzatma ile 2014 yılına kadar süreceğini dile getiren Akbaş, projenin maliyetinin 37 milyon dolar olduğunu, bunun 24 milyon dolarının IFAD tarafından 10 yıllık düşük faizle kredi olarak verildiğini anlattı.
IFAD'ın projenin yönetimine de destek sağladığını ifade eden Akbaş, şöyle dedi:
"Proje ile şimdiye kadar çok sayıda çalışma yapıldı. Köy geliştirme programı ile köylüleri bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması oldu. 3 ildeki bütün ilçelere gittik. Çiftçi eğitimini gerçekleştiriyoruz. Çiftçileri eğitim programlarına gönderiyoruz. Çiftçileri Manisa, Antalya, Yalova, Bursa, Aksaray, Gaziantep, Şanlıurfa gibi yerlere bütün masraflarını karşılayarak yolladık. Malatya kayısı, Gaziantep fıstık, Manisa bağcılık üzerine uzmanlaştığı için çiftçileri bu illere eğitim için gönderdik. Şimdiye kadar bin 530 çiftçiye eğitim verdik."
-Örnek bahçeler oluşturuldu-
Akbaş, proje kapsamında bölgede özellikle meyveciliği geliştirmek için örnek bahçeler oluşturduklarını, şimdiye kadar bin 77 dekar alanda 161 örnek bahçe kurulduğunu aktararak, bahçeleri herkesi görebileceği ana yol kenarlarında olduğunu, sertifikalı fidan kullanıldığını, etrafı çitlerle örülen bahçelerde, damlama sulama sistemi kurduklarını dile getirdi.
Tarımsal alet ve ekipmanları İlçe Tarım Müdürlüğü'ne çiftçilerin kullanımına sunulmak üzere hibe ettiklerini söyleyen Akbaş, üzüm sıkma, badem kırma ve ayıklama makinesi, fidan çukuru açma borusu, saman balyalama makinesi gibi 67 adet tarımsal alet alındığını belirtti.
Kırsal alt yapı inşaat işlerinin bulunduğunu dile getiren Akbaş, 13 köyde kanalizasyon ve doğal arıtma tesisi yapıldığını, 2 içme suyu deposu, dere ıslahları, menfezler, 7 köyde sel taşkınları önlemek için yol geçiş işi yaptıklarını kaydetti.
-Hayvan içme suyu göletleri-
"5 tane hayvan içme suyu göleti yapıldı. Bunlardan 4 bin büyükbaş, 16 bin 300 küçükbaş hayvan yararlanıyor" diyen Akbaş, 30 kilometrelik 5 kapalı sistem sulama kanalı yapıldığını, bu kanal sayesinde 6 bin 500 dekar alanın sulandığına dikkat çekti.
İl Özel İdareleri ile yapılan protokol ile yaylalara arazi yolları yaptıklarını, çiftçileri üretime katmak ve istihdam sağlamak için tarımsal üretim ve sulama projelerine hibe dağıttıklarını bildiren Akbaş, yüzde 50'i hibe olan meyve yetiştiriciliğinde 184 kişiye hibe verildiğini, hibelerle 2 bin 640 dekar alanda üretim yapılmasının sağlandığını kaydetti.
-170 bin lira hibe veriliyor-
Meyveciliğe 30 bin 600 lira, ekonomik yatırımlarda da 170 bin lira hibe verdiklerini bildiren Akbaş, "16 ekonomik yatırıma destek verdik. İstihdam için çalışma yapıyoruz. Kırsal alanda yaşayan insanlar sadece tarım ve hayvancılıkla uğraşmıyor. Alternatif iş alanları açmak için projeler geliştiriyoruz. Aşı ustası ve fidan ve süs bitkiciliği yetiştiriciliği eğitimi verdik. Bunlara iş kurmaları için de alt yapı sağlanıyor. 3 kadına kesme gül yetiştiriciliği eğitimi verdik. Bu kadınlar 204 metrekarelik alanda kurulacak seralarda istihdam edilecek. İpek böcekliğini geliştirmek için de Diyarbakır'ın Kulp ilçesinin Zeyrek köyünde 10 kadının istihdamını sağlamak için ipek dokuma atölyesi kurulacak." dedi.
Proje sayesinde bölgede meyve bahçeciliğini oluşturduklarını, sulu tarımı yaygınlaştırdıklarını, çiftçileri bilinçlendirdiklerini, teknik personel yetiştirdiklerini belirten Akbaş, çiftçileri sadece yerinde değil, batı illerine göndererek vizyonlarını genişlettiklerini söyledi.
Çiftçilerin daha önce damla sulama sistemini dahi bilmediklerini, bu nedenle toprağın çoraklaşmasına neden olan vahşi sulama yaptıklarını dile getiren Akbaş, hayvan içme suyu göletlerinin ilk defa bu proje ile gerçek anlamına kavuştuğunu bildirdi.
Proje kapsamında yürütülen çalışmaların en modern ve çağdaş şekilde uluslararası tarzda yapıldığını, her yıl Türkiye'ye yapılan çalışmaları yerinde görmek için gelen IFAD heyetinin çalışmaları çok beğendiğini bildiren Akbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hayvanlar için yapılan içme suyu göletlerini gördükleri zaman bu sistemin Avrupa'da bile bulunmadığını belirttiler. Çok beğendiler. Uluslararası, çağdaş, modern ve kendine özgü çalışmalar yapıyoruz. IFAD tarafından dünyadaki en uygulama projesi olarak diğer ülkelere örnek gösterilecek. Heyet, en iyi örnek proje olduğu vurguladı. Gelişmekte olan ülkelere örnek olacak. Heyet çalışmaları inceleyecek, rapor haline getirilecek ve diğer ülkelere uygulanması için çalışma başlatacak.
Özellikle kadın istihdamına yönelik çalışmalarımız IFAD heyetini etkiledi. Kırsalda yaşayan kadınlar sosyal hayattan uzaklar. Bizim projelerimiz ile kadınların kapasitelerini geliştirerek, onları belli aktivitelere dahil ettik. Köyden hiç çıkmayan kadınlara eğitim verildi. Kırsal kadınlarda öz güvenleri gelişti. Projeden şimdiye kadar yaklaşık 15 bin kırsalda yaşayan kişi yararlandı."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz