Kalori Saymayı Bırakın, Besin Değerine Bakın!

Çoğumuz yiyeceklerin besin değerlerini bırakıp, kalori hesapları yapıp, yemek yerine sayı yemeye başladı. Kalori de önemli elbette fakat bundan çok daha fazlası var. Sadece kaloriden başka bir şey düşünmüyorsan büyük resme bakma zamanın geldi:

Kalori nedir?

Kalori; besinlerin içinde bulunan, vücudumuzun kullanabileceği enerji miktarıdır.
Makinelerin çalışması için nasıl kendilerine göre yakıt gerekliyse, insan vücudunun da büyümesi, yenilenmesi, yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için kendi yakıtına yani besine ihtiyacı vardır. Bu yakıtın ya da besinin yanmasıyla ortaya çıkan enerji birimine de kalori denir.


Kalori sayma derdi

''Kaç kalori aldım, kaç kalori verdim?'' lafını duymuşsunuzdur. Bunun altında yatan olgu ise yaktığınız kalorilerle kilo verdiğinizdir. Kalorilerinizi takip etmeniz için bir çok uygulama, grafik ve bilgisayar programı var. Bu araçların takip yöntemiyle bir çok kişi, kalori aldığını öğrendiği zaman çok sinirleniyor. Ayrıca depresif ve aç hissediyorlar.
Çözüm kaloriye odaklanmak değil, hangi yemeklerin sağlığınızı desteklediğine odaklanarak başlamaktır: **Seçenekler burada!

Reklam
Reklam

**
Hayatınız değişiyor! Bu, sadece belinizin incelmesine yardım etmekle kalmayacak; bütün sağlığınız, canlılığınız ve duygusal refahınızı da iyileştirecek. İşte başarı budur!


Kalori yerine besin değeri

İşlerin nasıl yürüdüğüne bakacak olursak, besinlerin verdiği enerji kaloriyse, vücudumuzun sağlıklı ve canlı kalabilmesi için daha çok şeye ihtiyacı var. Bu da makro besinlerle birlikte (proteinler, karbonhidratlar ve yağlar) mikro besinlere de (vitaminler, mineraller ve antioksidanlar) ihtiyacı var demek oluyor:** Alternatifler burada!


Besin değeri düşük gıdalar aldığımızda vücudumuz strese girer ve daha çok besin ihtiyacı hisseder.
Eğer besin değeri düşük bir diyet yapmak zorundaysanız, açlığınızın acısını dindirmek için gereğinden fazla yemek yeme durumunda kalabilirsiniz.
Asıl amaç, enerji gereksinimlerinin yanı sıra besin ihtiyaçlarını karşılayan bir beslenme düzeni yapmaktır:
Tarifi burada!

**

Reklam
Reklam

Besin değeri yüksek gıdalar nelerdir?

Zengin vitamin kaynaklarına, minerallere, antioksidanlara, liflere, polifenollere, yağ ve temel amino asitlere sahip gıdaların besin değerleri yüksektir. İşlenmiş gıdalar ise bu listeye girmez. Bunun yerine besin değeri en yüksek yiyecekler olan somon, sarımsak, kabuklu deniz hayvanları, patates, kırmızı et, sardalya, yaban mersini, yumurta ve çikolatayı tüketmenizde çok fayda var. **Tarifler burada!

**


Şüpheci değil faydacı olmalı!

Yemeklerinizi değerlendirirken soracağınız ilk soru ''Bu kaç kaloridir?'' değil, ''Bunun bana faydası nedir?'' olmalı: **Örnek burada!

**