Ege Bölgesi'nde yalnızca kendi klinikleri bünyesinde böyle bir merkezin bulunduğunu açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.İsa Durmaz, "Kalp nakli geçiren ve açık kalp ameliyatı olan hastalar ameliyat öncesi dönem ve ameliyat sonrasında rehabilitasyon programına alınıyor. Ameliyata engel sorunları olan hastaların tedavisinden sonra ameliyat yapılıyor" dedi. Merkezlerinde kalp nakli ve kalp ameliyatı geçiren hastalara bilimsel esaslara dayalı egzersiz programları geliştirildiğini vurgulayan Prof.Dr.Durmaz, bu sayede hastaların kısa sürede normal yaşama dönmelerinin sağlandığını söyledi. Bu tip rehabilitasyon programlarının yapılmadığı durumlarda ameliyat sonrası dönemde hastalarda ağrı şikayetleri, eklem hareketlerinde kısıtlılık, akciğer ve kalp fonksiyonlarında bozukluk şikayetlerinin görülebildiğini kaydeden Prof.Dr.Durmaz, "Bu programı ameliyat sonrası dönemde uygulayabildiğimiz gibi, gereken durumlarda ameliyat öncesinde de uygulayabiliyoruz" diye konuştu.
Batı ülkelerinde kalp cerrahisi olan tüm merkezlerde bu tür rehabilitasyon programlarının uygulandığını kaydeden Prof.Dr.Durmaz, "Merkezimizde egzersiz programları fizik tedavi, göğüs hastalıkları, kardiyoloji uzmanlarının gözetiminde gerçekleştirilmektedir" dedi.
Egzersiz programının 8 hafta süresince haftada 3 gün olmak üzere yürütüldüğünü açıklayan Kardiyak Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Uzman Dr.Hale Karapolat, "Kardiyo pulmoner egzersiz testinin sonucuna göre hastalara uygun egzersiz reçetesi veriyoruz. Yatan hastalar dışında evden gelip giden hastalarımız da mevcut. Isınma egzersizleri ile başlayan program hastanın durumuna göre yürüme bandı ve bisiklet ile devam ediyor" diye konuştu.
(İHA)