Kalp Aort Kapağı Ameliyatsız Değiştirildi

Antalya'da ilk kez yapılan ameliyatla 80 yaşındaki Gökkız Yıldırım'ın kalp aort kapağı, tıp dünyasında yeni geliştirilen 'TAVI' yöntemi sayesinde açık

Antalya'da ilk kez yapılan ameliyatla 80 yaşındaki Gökkız Yıldırım'ın kalp aort kapağı, tıp dünyasında yeni geliştirilen 'TAVI' yöntemi sayesinde açık ameliyat yapılmadan değiştirildi.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Şakir Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, romatizmal ve akciğer hastalıklarına bağlı olarak kalp aort kapağı daralan hastaların hayatlarının ciddi boyutlarda tehlikeye girdiğini söyledi.

Hastaları Gökkız Yıldırım'ın da normalde 3 santimetre olması gereken kalp aort kapağının genişliğinin 0,6 santimetreye kadar daraldığını vurgulayan Arslan, "Daralan kalp aort kapağı, organlara yeterli kan dolaşımı sağlanmasına yeterli gelmiyordu. Yaşı nedeniyle ciddi risk taşıyan Yıldırım'ın sağlığına kavuşması için ameliyatsız bir operasyon yaptık. Yaklaşık bir saat süren başarılı bir operasyonla hastanın kalp aort kapağı değiştirildi" dedi.

Reklam
Reklam

Hastanın 80 yaşında olması nedeniyle açık ameliyat yapılamadığını vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"Tıp dünyasında yeni geliştirilen bir yöntem olan 'TAVI' yöntemiyle ileri yaştaki hastaların da aort kapakları değiştirilebiliyor. Lokal anestezi ile yapılan bu işlemde hiçbir yer kesilmiyor, dikiş atılmıyor. Böylece hiçbir kanama da olmuyor. Hastanın göğsü açılmadan, anjiyoya benzer bir yöntemle kasıktan girerek yeni kalp kapağı yerleştirdik. İşlemin hemen ardından da hastamızın nefes alması rahatladı. 2-3 gün hastanede gözetim altında tutulduktan sonra taburcu edilecek."

-Hastaların yüzde 30'u ameliyat edilemiyor-

Arslan, bu yöntemi özellikle açık ameliyatı kaldıramayacak hastalarda uyguladıklarını belirterek, Türkiye ve dünyada yaşlı nüfusun her geçen gün arttığı düşünüldüğünde, yöntemin öneminin daha iyi anlaşılabileceğini vurguladı.

Kalp aort kapağının romatizmal hastalıklara bağlı olarak daralabildiğini, şeker, tansiyon ve akciğer hastalığı gibi etkenlerin de açık kalp ameliyatında riski artırdığını dile getiren Arslan, "Kalp kapağı sorunu yaşayan hastaların yüzde 30'a yakını ameliyat edilemiyor. Kısa süre sonra da yaşamlarını yitiriyorlar. Ancak uygulamaya başlanan bu yöntem sayesinde tüm hastaların kalp kapağı sorunu çözülebiliyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yaşlı hastalarına da bu yöntemi uygulayarak sağlığına kavuşturduklarını anlatan Arslan, şöyle dedi:

"Açık kalp ameliyatı olamayan hastaları kaderine terk edilmeleri kabul edilebilir bir durum değil. TAVI yöntemi sayesinde ülkemizde de yaşlı veya açık kalp ameliyatı riskini kaldıramayan hastalar, sadece damarlarından yapılan bir işlemle tedavi edilecek. Ülkemizde yaşlı hastalarda bu yöntemin kullanılabiliyor olması, gelecek adına önemli gelişme. Antalya'da bu yöntemle tedavi olmayı bekleyen çok hastamız var."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: