Kalp Hastaları Da Oruç Tutabilir

Uzmanlar kalp hastalarının da oruç tutmada herhangi bir sakınca olmadığını belirtti. Kalp hastası olan her...

Uzmanlar kalp hastalarının da oruç tutmada herhangi bir sakınca olmadığını belirtti. Kalp hastası olan her insanın hastalık derecesinin farklı olduğunu ifade eden uzmanlar, ileri derecede kalp rahatsızlığı olan, son 6 ay içerisinde kalp krizi geçirmiş veya kalp ameliyatı olmuş kişiler dışındaki kalp hastalarının doğru uygulamalar yaparak oruç tutabileceği açıkladı.

Özel Medline Antalya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Ateş’in yaptığı yazılı açıklamada; aşırı sıcak havada ve uzun süre boyunca tutulan orucun kalp hastaları için önemli bir diyet gerektirdiğini hatırlattı. Orucun kalp rahatsızlığı olan kişileri olumsuz etkilememesi için dikkat etmeleri gereken iki önemli husus olduğunu söyleyen Ateş, “Birincisi bu kişilerin mutlaka sahura kalkmaları ve iftarda aşırı yemek yememeleridir. İkincisi ise ilaçlarını sahur veya iftar saatine göre ayarlamalarıdır.” dedi.

Reklam
Reklam

Kalp hastalarının kullandığı bir çok ilacın 24 saat etkili olduğunu ve günde bir kez alındığını hatırlatan Ateş, bu ilaçların aksatılmaması ve hep aynı saatlerde ilaç kullanmaya özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

İftarda, hızlı ve aşırı yemek yemek kan dolaşımının artmasına ve kalbin olumsuz etkilenmesine sebep olduğu için yemek dozlarına da dikkat edilmesi gerektiği yönünde uyarılarda bulunan İsmail Ateş, kalorili ve aşırı yağlı besinlerin tüketilmesi, gün içinde içilmeyen kahve ve çayın iftardan sonra hızlı içilmesi kalp hastalarını olumsuz yönde etkileyebileceğini kaydetti.

‘KALP HASTALARI BAHARATTAN UZAK KALMALI’

Kalp rahatsızlığı olan kişilerin az yağlı ve kolay sindirilebilen gıdalar tüketmesi gerektiğine dikkat çeken Kardiyolog Ateş, bu tür hastaların midelerini zorlamamak için baharatlardan uzak durmasını önerdi. Ateş, kalp rahatsızlığı olan kişilerin sütlü tatlıları tercih etmelerini söyledi.

Kalp hastalarının yaz aylarında tutulan oruçlarda Ateş şu hususlara dikkat etmesi gerektiğini açıkladı: “Uzun süre ile güneşin altında kalmaktan kaçının. Sigara içmeyin, sigara içilen ortamlarda bulunmayın. Sıvı kaybına dikkat edin. Günde ortalama 2-2,5 litre su için. Yemeklerin sağlıklı olmasına özen gösterin. Fazla yağlı, kızartma ve ağır tatlı gıdalar tüketmeyin. Bol bol sebze ve meyve tüketin. Balık ve tavuk etini tercih edin. Yürüyüşlerinizi sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde gerçekleştirin. İlaçlarınızı kullanmayı ihmal etmeyin. Aşırı sıcaklarda evde ya da serin bir yerde dinlenmeye özen gösterin.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: