TR-NET isimli internet sitesinde "Yaz ve Kalp Hastalıkları" başlığıyla yer alan yazıda, özellikle yaz döneminde artış gözlenen hastalıklar ve bu hastalıklardan korunma yollarıyla ilgili bilgiler veriliyor.
Kalp hastalarının hayat boyu dikkat etmeleri gereken bazı önemli kurallar olduğunu ifade eden kardiyoloji uzmanları, hastaların bu kuralları hayatlarının her alanında uygulamaları gerektiğini söyledi. Her mevsimin kendine özgü güzelliği ve özelliği olduğunu kaydeden uzmanlar, "Kalp hastası olan kişilerin mümkün olduğunca sıcaktan ve denizden kendilerini alıkoyması gerektiğini vurguladı.
Uzmanlar, ortam ısısının artmasıyla kişinin deri ve çeşitli organlarında oluşan değişiklikleri şöyle özetliyor:
- Dolaşımda, kanın büyük bir kısmı deriye yöneldiği için, derinin kan akımı ve kan miktarı artar.
- Kalp debisi ve atım hacmi azalır.
- Arteriyel kan basıncı (Tansiyon) düşer.
- Karın iç organlarının kanlanması azalır.
- Kaslarda kan akımı azalır.
Bu değişikliklerin, yorgunluk meydana getirebilecek düzeyde güç sarfiyatını gerektiren her türlü bedensel faaliyetle daha da artacağını vurgulayan uzmanlar, kalp hastalarının daha sağlıklı bir hayat sürmeleri için şu önerilerde bulunuyor:
"Fazla sıcağa maruz kalmayın, yürüyüş ve gezintilerinizi sabah erken ve akşam serin saatlerde yapın, günlük su alımınız kısıtlanmış olsa da, yazın çok sıcak zamanlarında ve aşırı terlediğiniz dönemlerde su kaybınız artacağı için günde ortalama 2 - 2.5 litre su için. Terle birlikte vücudun elektrolit kaybı, özellikle tuz kaybı fazla olacağı için (Tuz kısıtlamalı bir rejim yapıyorsanız) doktorunuzun fikrini alarak yemeklerinize biraz tuz ilave edebilirsiniz. Deniz kıyısında tatildeyseniz, kumda yatıp güneş banyosu yapmayın. Denize sabah veya akşam üzeri girin. Denizde uzun süre yüzmeyin. Eğer denizde dalma alışkanlığınız varsa dalmayın. Tok karnına denize girmeyin. Fazla yağlı, kızartmalı, ağır gıdalar yerine, hafif gıdalar, bol sebze, haşlama veya ızgara tercih edin. Eğer şeker hastalığınız yoksa bol meyve yiyin.
Bacaklarınızda varis varsa, denizde belinize kadar olan su seviyesinde yürüyüş yapın. Asla kum banyosu yapmayın. Hipertansiyonluysanız, tansiyon ilacınız fazla gelebilir. İlacınızın dozunu doktorunuza tekrar sorun. Aşırı sıcaklarda ritm bozuklukları olabilir. Bu kurallara uymadığınız takdirde, hangi sebeple meydana gelmiş olursa olsun, kalp yetmezliğiniz kaybolmuşken yeniden ortaya çıkabilir, hafiflemişken ağırlaşabilir, sükun bulmuş ve kaybolmuş kalp ağrılarınız yeniden başlayabilir. Buna karlışılık, deniz ve sıcak yerine serin bir yayla tatilini tercih edebilirsiniz."