KAYSERİ (İHA) - Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Kemal Küçük, kalp krizi geçiren insan ölümlerinin yüzde 50'sinin ilk saatlerde olduğunu belirterek, "Kalp krizinde erken müdahale çok önemlidir" dedi.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Uzman Dr. Ali Kemal Küçük, kalp krizinin kalbi besleyen üç ana damardan birinin veya birkaçının tıkanmasıyla gerçekleştiğini söyledi. Kalp adalelerinin ölümü ile kalp krizinin gerçekleştiğini ifade eden Küçük, bazı romatizma hastalıklarının da kalp krizini tetiklediğini kaydetti. Kalp krizinin erkeklerde 45, kadınlarda ise 55 yaşlardan sonra belirgin şekilde gözlendiğini sözlerine ekleyen Küçük, son zamanlarda krizin daha erken yaşlarda da görülmeye başlandığına belirtti.
Kalp krizi belirtileri arasında şiddetli göğüs ağrısı, boğaza vuran ağrı, terleme, bulantı, aşırı bitkinlik olduğunu ifade eden Küçük, "Ağrının süresi önemlidir. Özellikle uzun süreli ağrılarda hastanelere başvurulması gerekir. Kalp krizi geçiren hasta, araç kullanmamalıdır. Rahat ortama geçirilmeli, vücudunu sıkan giysileri varsa çıkarılmalı ve yürütülmemelidir. Yeterli sıvı alınmadığı zaman, aşırı sıcak hava da kalp krizi riskini artırabilir. Şunun da bilinmesi gerekir ki sıcak hava kalp krizinde birinci etken değildir. Tansiyon, hipertansiyon, kolesterol, sigara içimi ana faktörlerdir. Kırmızı eti kolesterol yönünden zengin olduğu için kalp hastalarına önermiyoruz" şeklinde konuştu.
Amerika Birleşik Devleti'nde (ABD) yapılan bir araştırmaya göre kalp krizi sonucu her yıl 500 bin kişinin hastanelere başvurduğunu ifade eden Küçük, Türkiye'de ise her yıl yaklaşık 100 bin kişinin bu şikayetle hastanelere müracaat ettiğini belirtti. Kalp krizinde ilk dakikaların önemli olduğunu da vurgulayan Küçük, "Kalp krizi ölümlerinin yüzde 50'si ilk saatlerde gerçekleşmektedir. Yani ilk saatte yapılacak olan tedavi çok önemlidir. Hasta, kalp krizinden şüphelendiği zaman en yakın sağlık kuruluşuna
yetiştirilmelidir. Burada saatler ve dakikalar, hatta saniyeler bile son derece önemlidir. Hasta her kalp krizi geçirdiğinde kalbinde bir küçülme olur. Her krizde kalbindeki pompa gücü zayıflar, yaşam seviyesi oldukça düşer" dedi.