Farklı 7 alt gruptan meydana gelen LDL kolesterolün, Large bouyant LDL ve Small dense LDL (sd-LDL) olarak iki ana cinsi bulunuyor. Yapılan çalışmalar ise, Small Dense LDL'li hastalarda kalp ve damar hastalıklarının 3 kat daha fazla oranda görüldüğünü ortaya koyuyor. Bu durumda kötü kolesterol seviyesinin normal olması da olumlu bir etkiye neden olmuyor. Maçka E-lab Laboratuarından Dr. Aytaç Keskineğe, Small Dense LDL taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek için test yaptırmanız gerektiğini belirtiyor. Bu testi özellikle metabolik sendromu olanların, aile hikayesi olanların ve obezite hastalarının yaptırması gerekiyor.
Testin Türkiye'de sadece Maçka E-Lab Laboratuarında bulunduğunu söyleyen Keskineğe, LDL-Kolesterol Alt grupları ölçümünün faydalarını şu şekilde sıralıyor: "Bilinen yöntemlerle gözden kaçan kalp damar hastalıkları adaylarının erken dönemde yakalanmasını sağlar, farklı LDL kolesterol alt grubu profillerine sahip kişilere farklı tedaviler uygulanır test bu aşamada hekimin tedaviyi belirlemesinde yardımcıdır ve yüksek risk grubundaki kişilerin tedavilerinin etkinliğinin gözlemlenmesini sağlar"
Yüksek LDL kolesterolün kalp damar hastalıklarına sebep olduğu bilinse de LDL kolesterolü normal olduğu halde kalp krizi geçiren veya anjiografi sırasında damarlarında tıkanıklık bulunan hastaların sayısı oldukça fazla. Bu durumun bilim adamlarını meraklandırdığını ve konu hakkında yoğun çalışmalar yapmalarına sebep olduğunu dile getiren Keskineğe, "Bu çalışmaların sonucunda önemli bir gerçek ortaya çıktı. LDL kolesterol farklı yoğunlukta ve büyüklükte değişik partiküllerden meydana geliyor. Büyük LDL kolesterol tanecikleri vücutta faydalı işler (hormon üretimi, safra asitlerinin üretimi) için kullanılırken, küçük ve yoğun LDL tanecikleri (small dense LDL) damar duvarına yerleşerek damar sertliği, damarların tıkanması sonucunda kalp krizi, inme ve felçlere sebep oluyor. Bu yüzden LDL kolesterol seviyemiz normal de olsa mutlaka dağılım şeklinin bilinmesi gerekiyor" şeklinde konuşuyor.
Small Dense LDL Kolesterol özellikle metabolik sendromu olanlarda ve , tip II diyabetli hastalarda yüksek miktarda bulunuyor. Bu da kalp krizi görülme ihtimalini yaklaşık 3 kat arttırıyor. Bu durumda test yaptırılması durumun erken teşhisi ve tedavi için ciddi gereklilik gösteriyor. Testin en az iki gün öncesinden alkol alınmadan ve 12 saatlik gece açlığı sonrası sabah aç karna alınan kan örneğinden yapılması öneriliyor.