"Kalp yaşam destek sistemi ve deprem saati" geliştirdi

ERZURUM (İHA) - Pamukkale Üniversitesi'nde tekniker olarak çalışan Metin Yerdelen, 7 yıl önce arkadaşını kalp krizi sonucu kaybetmesi üzerine "Kalp yaşam destek sistemi ve deprem saati" adlı bir cihaz geliştirdi. Yerdelen'in geliştirdiği cihaz, kullanıcının kalp ritm bozuklarında bluetooth aracılığıyla doktor ve yakınlarını uyarıyor.

Metin Yerdelen, 100 YTL'ye mal ettiği "Kalp yaşam destek sistemi ve deprem saati" cihazının kalp üzerine konan bir cihaz ve kola takılan saat ve cep telefonu aracılığıyla çalıştığını ve kalp ritmlerindeki bozukluğu ilgili kişilere bildirdiğini söyledi. Cihazla ilgili tek sıkıntının parametrelerin 5'erli sistemde atması olduğunu belirten Yerdelen, "Kalp ritmini ölçen sistemlerde parametreler teker teker atıyor. Aramızdaki tek fark bu. Sistemin çalışma mantığı ise çok basit. Cihazı kullanan kişinin kalp
ritmi bozulduğu anda sistem otomatikman, kola takılan saat aracılığıyla bluetooth üzerinden 5 yere kadar mesaj atabiliyor. Bu mesajla hastanın adı, soyadı, kalp ritmi, nabız bilgisi ve vücut sıcaklığı bilgileri aktarılabiliyor. Böylece doktorlar, hasta hakkında önemli bilgilere sahip oluyor. Sistem geliştirildiği takdirde, hastaya daha erken müdahale etme şansı yakalanabilir. Tek isteğim projemin geliştirilerek daha işlevsel hale getirilmesini sağlamaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Yerdelen ayrıca, sisteme 16 megabaytlık bir hafıza kartı takılabildiğini ve bu kart sayesinde hastanın son 2 saatlik kalp ritm bilgilerinin kaydedilebildiğini ifade ederek, "Bu özellik sayesinde de doktor, hastayı incelerken geçmişteki değerleri kontrol edip daha iyi fikir sahibi olma şansını yakalayabiliyor" diye konuştu.

Geliştirdiği cihaza farklı bir özellik daha eklediğini belirten Yerdelen, cihazın deprem sarsıntılarında otomatik olarak 5 ayrı yere mesaj gönderdiğini söyledi. Bu özelliğin bir merkez tarafından kontrolünün şart olduğunu anlatan Yerdelen, "Merkeze kurulabilecek ayrı bir sistemle, deprem anında yıkılan bina enkazında kalan vatandaşın enkaz altında olup olmadığı veya enkazın kaç metre altta bulunduğu bilgisine ulaşılabiliyor" dedi.