ANKARA (İHA) - Yeni Türk Lirası değer kazanınca, kalpazanlar dolar ve euro yerine sahte YTL basmaya başladı. Kalpazanların bu stratejisi, polis operasyonlarına da yansıdı.
Kalpazanlara yönelik 2005 yılında yapılan operasyonlarda 221 bin 969 adet sahte YTL ele geçirilirken, 2006 yılında bu rakam 298 bin 716 sahte YTL'ye yükseldi. Buna karşılık 2005 yılında 66 bin 632 sahte döviz ele geçirilirken, 2006 yılında bu rakam dörtte üç oranında azalarak 15 bin 87 adete düştü. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, son bir yılda ele geçirilen sahte YTL sayısında ciddi bir artış var. Buna mukabil, ele geçirilen sahte dövizde azalma görülüyor. Polisin kalpazanlara yönelik 2005 yılında yaptığı operasyonlarda 221 bin 969 adet sahte YTL ele geçirildi. 2006 yılında operasyonlarını sürdüren mali polis, bu yıl da 298 bin 716 sahte YTL ele geçirdi. Rakamlar karşılaştırıldığında neredeyse yüzde 30'luk artış gerçekleşti. Buna karşılık sahte döviz yakalamasında ciddi düşüş yaşandı. 2005 yılında 66 bin 632 sahte döviz ele geçirilirken, 2006 yılında bu rakam yüzde 70 oranında azalarak 15 bin 87 adete düştü. Meydana gelen durumu değerlendiren polis, YTL'nin değer kazanmasının buna sebep olabileceğini kaydediyor.
SAHTE AKARYAKITIN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR Sahte akaryakıtın önüne geçmek için Sanayi Bakanlığı personeli ile mali polis ortak çalışmasına rağmen, bu sahteciliğin önüne geçilemiyor. Her geçen gün yakalanan sahte akaryakıt miktarında artış görülüyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nin koordinesinde gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçirilen sahte yakıt miktarında da yaklaşık yüzde 30'lik bir artış oldu. 2005 yılında 2 milyon 168 bin 553 litre sahte yakıt ele geçirilirken, 2006 yılında 2 milyon 916 bin 941 litre sahte akaryakıt yakalandı.
SAHTE YTL'YE DİKKAT Vatandaşın mağdur olmaması için alış veriş yaparken dikkatli davranması gerektiğini belirten mali polis, banknotlardaki güvenlik ve görsel özelliklere dikkat edilmesini öneriyor. İlk bakışta anlaşılabilecek güvenlik önlemleri şöyle:
"- Kabartma Baskı: Banknotun ön yüzündeki Atatürk portresi, alt kenardaki bant, mavi-yeşil motif, 'Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası' ve 'Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Banknot Matbaası' ibareleri ile banknotun nominal değerini gösteren sayı ve yazılar kabartma olarak basılıdır ve parmakla dokunulduğunda hissedilir.
- Renk Değiştiren Mürekkep: Banknotun ön yüzündeki Atatürk?ün portresinin sağ tarafındaki alanda banknota değişik açılardan bakıldığında altın sarısından yeşile doğru renk değiştiren özel mürekkeple basılmış bir motif bulunmaktadır.
- Emniyet Şeridi: Banknotun arka yüzünde kesik gümüşi çizgilerden oluşan pencereli emniyet şeridi yer almakta olup, üzerinde her iki taraftan okunabilen 'TCMB' harfleri tekrarlanarak mini yazılıdır. Banknot ışığa tutulduğunda emniyet şeridi düz bir hat şeklinde görülmektedir.
- Gizli Görüntü: Banknotun ön yüzü yatay konumda göz hizasında ışığa doğru tutulduğunda sağ alt tarafındaki mavi-yeşil giyoş motifin ortasında, 'TC' harfleri görülmektedir.
- Filigran: Banknotun ön yüzünün sol tarafında, banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülebilen, ön yüzdeki Atatürk portresinin daha küçüğünden ve '100' sayısından oluşan filigran yer almaktadır.
- Bütünleşik Görüntü: Banknotun ön yüzünün sol üst kenarındaki 100 sayısının sol alt tarafında, banknota her iki yüzden ışığa tutularak bakıldığında, arka yüzdeki bölümle birbirini tamamlayan 'TC' harfleri bulunmaktadır.
- Mikro Yazı: Banknotun ön yüzündeki '100' sayılarının içinde 'YÜZ YTL' ve alt kenardaki mavi-yeşil giyoş bandın altında 'TCMB' harfleri mikro yazılıdır ve büyüteçle okunabilir.
- Kılcal Lifler: Banknot kağıdının içinde ultraviyole ışık altında mavi ve kırmızı yansıma veren kılcal lifler bulunmaktadır.
- Özel Floresan Mürekkep: Banknotun ön yüzünde Atatürk portresinin bulunduğu alanda özel mürekkeple basılı, ultraviyole ışık altında kırmızı yansıma veren 8 adet meşale motifi ile Atatürk'ün imzası görülmektedir.
- Özel Baskı Seri ve Sıra Numaraları: Ultraviyole ışık altında banknotun arka yüzünün sol üst tarafında kırmızı baskılı olan seri sıra numarası floresan kırmızı, sağ alt tarafında siyah baskılı olan seri sıra numarası ise sarımsı yeşil yansıma vermektedir.
- Banknot Kağıdı: Ultraviyole ışık altında parlamayan yüzde 100 pamuktan yapılmış özel banknot kağıdıdır".
GÖRME ENGELLİLER, SAHTE BANKNOTU NASIL ANLAYACAK Görme engelliler ve görme bozukluğu olanlar için oluşturulabilecek en temel ayıraç, farklı değerdeki banknotların farklı boyutlarda basılmasıdır. Bugüne kadar yüksek enflasyonun doğal bir sonucu olarak, sık sık üst değerde yeni banknotların tedavüle çıkarılması nedeniyle, kupürler arasında boyut farkı yaratılması mümkün olamamıştır. YTL'ye geçiş aşamasında ise kabartma baskı etkisi güçlendirilmiş ve 1 YTL, 50 YTL ve 100 YTL'lik banknot ebatlarında kısmen farklılık yaratılmıştır. Uluslararası standartlarda ve gelişmiş teknolojiler kullanılarak üretilen banknotlarımızda, YTL'den tekrar TL'ye geçilirken, özellikle görme engelli vatandaşlarımıza yardımcı olmak üzere, ilgili sivil toplum örgütleri ile görüşülerek, bugünkü ek önlemlerin yanı sıra ilave ayırıcı özelliklere de yer verilmesi planlanıyor.