Fatma Kemal Timuçin Kalp Merkezi uzmanlarından Doç. Dr. Mustafa Kemal Batur, Türkiye'de en fazla ölümlerin kalp hastalığından kaynaklandığını belirterek, hastalığın en büyük tetikleyicilerinin hareketsiz yaşam, düzensiz beslenme ve sigara olduğunu söyledi.
Kalp hastalıkları yaşının giderek düştüğüne de dikkat çeken Batur, "Türkiye'de bölgeler arasında net bir kalp-damar çalışması yok. Ancak riskli yaş dönemi hızla düşüyor. 40'lı yaşlardan önceki yaşlara hasta gözü ile bakılmazdı ama geçen yıllar içerisinde gördük ki, kalp hastalıkları başlama yaşı 30'lara sarktı. Bazı zaman hastalıkta yaşı daha da düşük olabiliyor. Böyle giderse 10 yıl sonra kalp hastalığında büyük artış olacak" dedi.
Türk halkının kolesterol açısından zengin yiyecekler tükettiğini ve spor yapmayı sevmediğini vurgulayan Batur, herkese günde 45-50 dakika tempolu yürümeyi tavsiye etti. Yemeklerden 1.5-2 saat sonra spora başlanmasını isteyen Batur, şu önerilerde bulundu:
"Öncelikle sigarayı bırakarak en önemli risk faktörü ortadan kaldırılmalı. Türkiye'de her 3 kişiden 1'inde yüksek tansiyon var. Tansiyon 12 ve 8'den yüksek çıktığı zaman mutlaka doktora başvurulmalı. Diyet yapacaklara özellikle meyve ve sebzenin bol olarak tüketildiği Akdeniz Diyeti'ni öneriyoruz. Kalp ve damar rahatsızlıkları bulunanlar kırmızı etten uzak durmalı. Derisi alınmış tavuk eti ile balık yemeliler. Ayrıca yemeklik yağlarda da zeytinyağı ağırlıklı olarak tercih edilmeli."