Kalpteki Ritim Bozukluğu ‘dondurularak’ Tedavi Edildi

Medical Park Gaziantep Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde bölgede ilk kez uygulanan bir yöntemle,...

Medical Park Gaziantep Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde bölgede ilk kez uygulanan bir yöntemle, kalp kapağı değişimi sırasında ritim problemini ortadan kaldırmayı başardı. Cryo Ablasyon adı verilen yöntemde kalbin belirlenen bölgeleri özel bir cihaz yardımıyla eksi 50 dereceye kadar soğutularak çarpıntıya neden olan bölgelerin tedavisi yapıldı.

Kalp rahatsızlığı şikayeti ile Kalp ve Damar Cerrahisi (KVC) kliniğine başvuran 54 yaşındaki bayan hastaya ilk kez uygulanan ve başarılıyla sonuçlanan yöntem, ritim bozukluğu geçmeyen veya tekrar eden hastalara umut oldu. Uzman Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, başarılı geçen operasyon ve ilk kez uyguladıkları Cryo Ablasyon yöntemiyle ilgili şunları kaydetti: “Cryo ablasyon yöntemi, dünyada yeni geliştirilen bir yöntemdir. Atriyal fibrilasyon olarak bilinen ve daha çok kalp kapak hastalıklarıyla beraber olan ritim bozukluğunun tedavisinde en yeni ve en son uygulanan bir metottur. Atriyal fibrilasyon özellikle bölgemizde romatizmal kalp kapak darlığı olan hastalarda, çok yaygın görülen bir problemdir. Bu ritim problemi hastanın kalp fonksiyonlarını yüzde 30 oranında düşürmekte ve zamanla kalp içerisinde pıhtı oluşumuna neden olarak hastanın beyin damarlarının tıkanmasına ve dolaysıyla felç geçirmesine sebep olabilmektedir.”

Reklam
Reklam

Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, eskiden kalp kapak ameliyatları sırasında, bu kalp ritim bozukluğu problemine müdahale edilemediğini, hastanın kalp kapağı değişse bile ritim problemine bağlı şikayetlerinin devam ettiğini ifade etti. Doktor Erdoğan, “Önceleri bu probleme geniş kalp kesileri yapılarak çözüm aranırdı. Daha sonraları Radyofrekans Ablasyon dediğimiz yöntem kullanılmaya başlandı. Ama tüm bu yöntemlerde bu ritim probleminin tekrarlaması belli oranlarda görülmeye devam etti. Son dönemlerde uygulanmaya başlanan Cryo Ablasyon yöntemi ile ameliyat sonrası kalp ritim bozukluklarının görülme oranı azaltılmaya çalışılmıştır.” şeklinde konuştu.

Erdoğan hastanın durumuna ilişkin ise şu bilgileri aktardı: “Yapılan operasyonla hastanın kalp kapağı değişimi gerçekleştirilirken, Cryo Ablasyon dediğimiz yöntem kullanılarak da ritim bozukluğu problemi giderilmiş oldu. Hastamız 2 günü yoğun bakımda olmak üzere 4 gün süreyle takip edildikten sonra şifa ile taburcu edilmiştir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: