Kalpten her yıl 130 bin kişi ölüyor

Ankara - Esenler Hayat Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Şefi Uzman Dr. Ahmet Telis, Türkiye'de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunduğunu ve bu hastaların yılda 130 bininin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Telis, yetişkinlerde en sık görülen kalp damar hastalıkları arasında damar sertliğinin bulunduğunu söyledi.

Hareketsiz yaşam, şişmanlık, sağlıksız beslenme ve sigaranın erken yaşta kalp krizine yol açtığını ifade eden Telis, kalp krizinin tipik göğüs ağrısı ile seyredebileceği gibi, doğrudan ani ölümle de kendini gösterebileceğini söyledi. Telis, "Türkiye'de 2 milyon koroner kalp hastası var ve bu hastaların yılda 130 bini hayatını kaybediyor"
dedi.

Reklam
Reklam

Dr. Telis, gençlerdeki ani ölümlerin tümünün kalp krizi olarak nitelendirilmemesi gerektiğini belirterek, spor sırasındaki ani ölümlerin kalıtsal kalp kası hastalıkları veya ritim bozuklukları nedeniyle de gelişebileceğine dikkati çekti.

Şeker hastalığının, Türkiye'de hızla artan diğer bir sorun olduğuna işaret eden Telis, bu hastalığın damar sertliğine bağlı kalp hastalığı riskini 1.6 kat artırdığını kaydetti.
Telis, karın çevresinin erkeklerde 102 santimetre, kadınlarda 88 santimetrenin üzerinde olması halinde de kalp damar hastalığı riskinin arttığını ifade ederek, fiziksel olarak aktif kişilerde kalp hastalığı riskinin yüzde 50, inme riskinin yüzde 25 azaldığını söyledi. Telis, kalp krizine yol açan ve değiştirilemeyen risk faktörleri
arasında yaş, kalıtsal özellikler bulunduğunu ifade ederek, kadınlarda kalp damar hastalıklarının daha çok 50 yaş üzerinde veya menopoz sonrasında başladığını söyledi.

Türkiye'de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranı, tüm ölümler içinde yüzde 43 oranıyla ilk sırada bulunuyor.

Reklam
Reklam