Kalsit taşı tarih boyunca birçok kültür ve medeniyet tarafından kullanıldı. Antik Mısır, Yunanistan ve Roma İmparatorluğu'nda mimari ve sanat eserleri yapımında kullanılan kalsit taşı Orta Çağ ve Rönesans dönemlerinde de önemli bir yeri vardır. Doğal taşlar arasında en sık rastlanan taşlardan biri olan kalsit taşı ve yer kabuğunda bol miktarda bulunur. Bu nedenle doğal kaynakların önemi ve değeri konusunda bir hatırlatma olarak da görülür. Kalsit taşı insan vücudu ve zihni üzerinde de olumlu etkiye sahip. Antik çağlardan beri kalsit taşı, şifa ve koruyucu güçleri olan bir taş olarak kabul edilir ve kullanılır.
Kalsit taşının doğal taşlar arasında önemli bir yeri vardır ve farklı kültürlerde farklı anlamlar taşıyan bir taştır. Genel olarak kalsit taşı zihin ve beden sağlığına iyi geldiği, pozitif enerjiyi arttırdığı ve berraklık getirdiği düşünülür. Bazı kültürlerde kalsit taşı bolluk ve bereketin sembolü olarak kabul edilir. Aynı zamanda kişinin kendine güvenini arttırdığı ve cesaret verdiği düşünülür. Kalsit taşı kişinin zihinsel açıdan daha açık ve net düşünmesine yardımcı olur ve duygusal denge sağlar. Bu nedenle tarafından terapi ve meditasyon çalışmalarında kullanılır. Kültürel ve tarihsel olarak önemli bir yere sahip olan bu taş aynı zamanda doğal kaynakların değerine de dikkat çeker.
Kalsit taşı faydaları şu şekildedir:
Gerçek kalsit taşı beyaz renkte olur ve sadece hafifçe renklendirilmiş olabilir. Başka renklerdeki kalsit taşları mineraller veya diğer maddelerle kirlenmiş veya boyanmış olabilir. Saydam veya yarı saydam bir yapıdadır. Eğer kalsit taşı opaksa büyük olasılıkla sahte veya kirlenmiştir. Gerçek kalsit taşı sıkı kristal yapıları vardır ve kırılgan bir yapısı bulunur. Eğer taş yoğun kristal yapılardan yoksunsa sahte olabilir. Kalsit taşı Mohs sertlik ölçeğinde 3 numaralı sertlik derecesindedir. Eğer taş sertlik açısından düşükse sahte olabilir. Kalsit taşı asitlerle tepkimeye girerek köpürür. Gerçek kalsit taşı asitli bir maddeye temas ettirildiğinde hafifçe köpürür. Eğer taş köpürmüyorsa sahte olabilir.
Kalsit taşı doğal bir taş olduğu için hassas bir şekilde temizlenmesi gereken bir malzemedir. Yanlış temizleme yöntemleri taşın yüzeyinde çizikler veya lekeler oluşmasına neden olur. Bu nedenle kalsit taşının doğru bir şekilde temizlenmesi için bazı önlemler alınması gerekir. Kalsit taşını güneş ışığına maruz bırakarak enerjisini temizleyebilirsiniz. Bunun için taşı güneş ışığı alan bir yere koyun ve birkaç saat boyunca bırakın. Güneş banyosu sırasında taşın enerjisi yenilenecek ve temizlenecektir. Tütsünün yakılması ve dumanının kullanılması, kalsit taşının enerjisini temizlemek için kullanılan bir başka yöntemdir. Tütsüyü yakın ve taşı dumanın içine yerleştirin. Duman taşın enerjisini temizleyecek ve yenileyecektir.