Kamacı Milet Müzesi'nin Su Altında Kalmasını Değerlendirdi

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Menderes Nehri'nden Taşan sularında etkisi ile su altında kalan Milet...

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Menderes Nehri'nden Taşan sularında etkisi ile su altında kalan Milet Müzesi ile ilgili olarak 2012 yılında yağmur suyu ıslah çalışması için gereken malzemeyi gönderdiklerini belirtti.

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı Milet Müzesinin su altında kalması, balık çiftliklerinin Didim açıklarına yapılması ve Didim ile Akbük koylarında toplanılan Denşiz patlıcanları konusunda açıklamalarda bulundu. Kamacı, ilçeye Balık Çiftliklerinin konuşlanmasının yolunun açılmasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Didim açıklarında ‘denizin süpürgesi’ olarak bilinen deniz patlıcanlarının toplanmasına izin verilmesi tepki gösterdi.

Reklam
Reklam

Belediye Başkanı Kamacı, 2005 yılında Turizm Gelişme Bölgesi ilan edilen Didim’de bakanlıklar arasında uyumsuz işler nedeniyle turizmin dışına itildiğini öne sürdü. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Bölgesi ilan edilen Didim sahillerinin önce Balık Çiftlikleri kabusu ile karşı karşıya kaldığını ardından ise denizin doğal süpürgesi olarak bilinen Deniz Patlıcanı toplanması ile ilgili Didim açıklarında izin verilmesini eleştirerek “İlçemiz ile ilgili verilen kararlar irdelenmeden bizlerin fikri sorulmadan veriliyor. Turizm potansiyeli olan ve bu yönde korumaya alınmış bir bölgede doğaya verdiği zarar aleni olan Balık Çiftliklerine izin vermek ve ardından yılda 150 ton deniz kumu temizleyerek denizin temizliğinde katkı sağlayan deniz patlıcanının toplanmasına izin vermek Didim’in çekim noktalarından başında gelen denizimizin temizliğine büyük zarar verecektir. Kaldı ki izni verilen bu toplamaların nasıl ve kimler tarafından yapıldığı da kontrol edilmiyor. Ehliyetsiz kişiler tarafından denetimsiz yapılan bu toplamalar hem kirliliğe hem de bir canlı neslinin tükenmesine neden olacaktır. Bu uygulamalar Didim’i turizmin dışına itiyor, Biz Didim Belediyesi olarak bu kararlara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Reklam
Reklam

2005 yılında turizm bölgesi ilan edilen Didim’in mera arazileri ile ilgili sorunları olduğunu ardından çıkan Mera Kanunu’nun hala uygulanmadığını ve plan yetkisinin belediyelerden alınarak Belediyelerin izleyici konuma düşürüldüğünü aktaran Kamacı “Biz Didim Belediyesi olarak 6 senedir plan bekliyoruz. Didim’i turizmde geri plana etmek için bu kadar çabaya gerek yok” dedi.

“MİLET MÜZESİ NEDEN ORAYA YAPILDI?”

Tarihi Milet Antik Kenti yanında bulunan Milet Müzesi ve Türkiye’nin 2012 yılında ödüllü tek tarihi eseri olan 600 yıllık İlyas bey Camii’nin Menderes Nehrinde oluşan taşkınlardan dolayı sular altında kalmasını da eleştiren Kamacı; “Bu her yıl yaşanan bir manzara, geçtiğimiz yıl Milet Müze Müdürlüğü bizden yağmur suyu çalışması yapmak üzere malzeme talep etti. Bizde verdik ancak çalışmanın ne derece yapıldığını bilmiyoruz” dedi.

Asıl sorulması gereken sorunun ‘Milet Müzesinin neden o bölgeye yapıldığı, kim tarafından yapıldığı ve yerinin neresi olduğu’ olduğunu belirten Kamacı, sözlerini şöyle tamamladı: “Vatandaş zeytin ekemezken Bakanlık geldi Kutsal Yol’un üzerine fore kazıkla bina dikti müze yaptı, açılışını da Bakan yaptı. Bize kimse bir şey sormuyor ki yaptık oldu! Müzenin oluşumu Bakanlık kararları külliyen yanlış bir karar. Tespiti için Müze ile Ören yeri ziyaretçisini oranlasınlar. Vatandaş neden müzeyi gezmiyor. Bakanlık yanlışa yanlışla gitti. Müze en baştan Apollon Tapınağının yanında olmalıydı bunu belirttik. Apollon sit alanı dediler bahane ürettiler kendileri Kutsal Yol’a kurdular”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: